Най-добрият вид матрак според позицията ви на сън


Най-добрият вид матрак според позицията ви на сън
Снимка: Expert.bg

1291

Изборът на правилния матрак е от съществено значение за добрия сън през нощта. Позата ви по време на сън е един от най-важните фактори, които трябва да вземете предвид при избора на матрак. В зависимост от предпочитаната от вас позиция можете да определите степента на твърдост, която е най-подходяща за осигуряване на правилна опора на гръбначния стълб, за предотвратяване на заемането на неестествени позиции от тялото по време на почивка и за осигуряване на необходимата релаксация на мускулите.

В тази статия специално за вас сме събрали на едно място необходимата информация относно това кой матрак е подходящ за вашата любима поза за сън.

Други фактори, които трябва да се вземат предвид при закупуването на нов матрак, са вашето телесно тегло, вашите предпочитания и дали споделяте легло с партньор или не, но все пак позицията, в която спите, е основната променлива, която трябва да имате предвид.

Спане по гръб

При хората, които спят по гръб, натоварването на гръбначния стълб, причинено от часовете сън, може да доведе до болки в гърба и неразположения по цялото тяло. Тъй като по време на сън цялата тежест пада върху гръбначния стълб, това оказва значителен натиск върху естествените му извивки. С течение на времето постоянното напрежение може да доведе до това, че гръбнакът ви да придобие форма, различна от естествената му.

За да облекчите това напрежение, е важно да се уверите, че разполагате с подходящ матрак, който да ви поддържа по време на сън. Ако спите по гръб, трябва да потърсите матрак от линията на мемори пяната със средна твърдост. Този тип матрак осигурява опората, от която гръбначният ви стълб се нуждае, за да поддържа естествената си извивка.

Спане настрани

Ако обичате да спите настрани, ще се зарадвате да научите, че експертите са единодушни, че това е най-здравословната и най-полезната позиция за сън. Страничната позиция се препоръчва, тъй като тя поддържа стомаха и предотвратява гастроезофагеалния рефлукс - особено полезна за бременни жени. Това е и най-добрата позиция за вашата дихателна система. Структурата на дихателните пътища при спане настрани улеснява по-гладкото дишане и дори може да предотврати хъркането.

Ако спането настрани е вашата предпочитана позиция за сън, мемори пяната отново е идеалният избор. Мемори пяната се оформя според извивките на тялото ви, така че можете да спите удобно във всяка позиция. Освен това тя облекчава точките на натиск, като ви осигурява дълбок и здрав сън. Поради разнообразието, което се предлага на пазара, може да откриете перфектен матрак на разумна цена.

Спане по корем

Спането по корем може да ви се струва изключително удобно, но всъщност това е най-непривичното положение за тялото ви. Това е така, защото когато спите в това положение, тялото ви е подложено на прекомерен напрежение при гърба и гърдите, което причинява болка и дискомфорт. За да се справят с този проблем, производителите на матраци от мемори пяна са създали решения, които да отговарят на индивидуалните нужди на потребителите, независимо от това каква е обичайната им поза за сън.  Като инвестирате в матрак с мемори пяна и по-високо ниво на твърдост, можете да се насладите на по-удобна и естествена позиция за сън.

Спане в ембрионална поза

Ембрионалната поза е една от най-предпочитаните от мнозина. Напомня позицията на плода в утробата, като дава усещане за защитеност и сигурност, типично за ранна възраст.

Въпреки че не е най-добрата позиция за правилна стойка на гърба, тя е много ефективна за дишане, тъй като позволява на дихателните пътища да останат отворени, ограничавайки хъркането и сънната апнея. Заемането на фетална поза натоварва мускулите на гърба ви и може да бъде особено неудобно за хората, страдащи от артрит. Както при позата на сън настрани, така и при хората, обичащи да спят в ембрионална поза, матракът от мемори пяна е най-подходящият избор. Ако на този етап не планувате да инвестирате в нов матрак, то преобрази стария си матрак като закупиш топ матрак. По този начин значително ще подобриш укрепването на тялото си.

Позата ви по време на сън е важен фактор, който трябва да се вземе предвид при избора на матрак, тъй като степента на твърдост трябва да осигурява подходяща опора на гръбначния стълб, да предотвратява заемането на неестествени позиции от тялото по време на почивка и да осигурява отпускане на мускулите. С подходящия матрак можете да сте сигурни, че ще имате добър сън.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички