Кой празнува имен ден днес, 14 февруари 2024 година?


Кой празнува имен ден днес, 14 февруари 2024 година?
Снимка: iStock/Guliver

5541

На този ден църквата отбелязва Успение на св. Кирил Славянобългарски.

Според известното кратко житие на Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, произхождал от знатни родители Лъв и Мария, солунски славяни. Високото положение на бащата и богатите дарования на момчето отворили вратите на знаменитата Магнаурска школа в Цариград, където Константин учил с децата на византийските царе и боляри под ръководството на известни учители и на учения Фотий, бъдещия цариградски патриарх.

Завършил образованието си с прозвището Философ, той бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани и разни поръчения от обществен характер. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където извършил в пост и молитва приснопаметното си дело – да създаде славянска азбука и да преведе свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи.

Папа Адриан II посреща Св. св. Кирил и Методий в Рим през 868 г. Стенопис от църквата „Сан Клементе“ (XI век) Облечен в такова всеоръжие, той с брат си бил изпратен от византийския император Михаил ІІІ в славянските страни Моравия и Панония, за да спечели за християнството тамошните славяни чрез бащиния им език. Но ярко били засегнати интересите на местното германо–латинско духовенство. То било враждебно настроено към славянския език и започнало борба срещу тях.

На двамата братя – славянски просветители се наложило да се отправят към Рим да защитят своето дело от враговете пред самия римски папа.

В Рим Константин Философ тежко заболял; бил подстриган в монашество с името Кирил и след 50 дни починал на 14 февруари 869 г. Сам папа Адриан извършил погребението му в църквата „Св. Климент Римски“.

Житието на св. Кирил било написано от св. Климент Охридски при непосредствено сътрудничество на св. Методий, Моравски архиепископ, брат на св. Кирил. Службата му е много древна. Тя се е запазила до нас в 12 ръкописа, най-старите от които са от ХІ век.

На 14 февруари имен ден празнуват всички, които носят името Валентин, Валентина, Вальо, Валю, Валя. На същия ден по стар стил се отбелязва и Трифон Зарезан. Празнуват хората с имена Трифон, Трифонка, Лозан.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой празнува имен ден днес, 13 февруари 2024 година?

Кой празнува имен ден днес, 10 февруари 2024 година?

Кой празнува имен ден днес, 9 февруари 2024 година?

Кой празнува имен ден днес, 6 февруари 2024 година?

Кой празнува имен ден днес, 5 февруари 2024 година?

Кой празнува имен ден днес, 3 февруари 2024 година?

Кой празнува имен ден днес, 1 февруари 2024 година?

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички