Как да подобрите мускулния тонус – 6 съвета


Как да подобрите мускулния тонус – 6 съвета
Снимка: iStock

3025

Мускулният тонус отговаря за нашите движения, стойка и запазване на равновесие. Дори и в отпуснато състояние, мускулите остават леко съкратени, именно това се нарича "мускулен тонус" и е от особено значение за нашето здраве, бързина, енергия и външен вид. Добрият тонус означава, че мускулите ви ще осигурят необходимото количество сила при извършване на физическа дейност.

Полезни съвети за подобряване на мускулния тонус:

1. Намалете телесните мазнини

Намаляването на излишните мазнини е от съществено значение за подобряване на мускулния тонус. Причината е, че мастната тъкан затруднява свиването на мускулите и възпрепятства движението им. Освен това наднорменото тегло натоварва ставите и целия опорно-двигателен апарат. Може да отслабнете чрез диета и упражнения. Нужно е да приемате по-малко калории, отколкото изразходвате. За да не губите мускулна маса, приемайте достатъчно протеин и наблегнете на силовите тренировки.

2. Включете добавки за изграждане на мускули

Ако искате да поддържате добър мускулен тонус, обезателно включете добавки за изграждане на мускулна маса. Те ще подобрят начина, по който изглеждат и функционират вашите мускули. Ако сте редовно трениращ, вече знаете, че физическата форма на спортист е най-важното нещо за неговия успех. Най-добрите добавки за покачване на мускулна маса са креатин, глутамин, комплекси аминокиселини и разбира се – анаболните стероиди, които повишават силата и издръжливостта.

3. Тренировки със съпротивление

Всяка сила, която се противопоставя на работата на мускулите, е съпротивление. Такива са например упражненията с ластици, пружини, скоби за стискане както и тренировки със свободни тежести. Те оказват напрежение над мускулите ни и по този начин стимулират тяхната издръжливост, растеж и повишават общата сила.

4. Високо интензивни интервални тренировки

При този тип тренировки се редуват упражнения с висок и нисък интензитет или упражнения с висок интензитет и кратки периоди на почивка. Това са ефективни тренировки, тъй като физически е невъзможно да поддържаме висок интензитет за дълъг период от време, т.е тренировката ни ще бъде или по-интензивна, но по-кратка или дълга, но не толкова натоварваща.

Именно затова редуването на различни типове упражнения е толкова ползотворно за изгаряне на мазнини и поддържане на отличен мускулен тонус. По този начин тялото бързо превключва между аеробен и анаеробен режим и се повишават нивата на тестостерон, адреналин, растежен хормон, забързва се метаболизма и се подобрява енергия и издръжливостта.

5. Правете плиометрични тренировки

Това са упражнения, които тренират мускулите да достигнат максимална сила за възможно най-кратко време. Този ефект се постига чрез бързи движения, при които има разтягане на мускулните влакна и последващото им съкращение. Такъв тип упражнения са скоците, подскоците и прескоците, лицевите опори. Подходящите са и за начинаещи фитнес ентусиасти и могат да бъдат включени във всяка рутинна тренировка.

6. Хранете се здравословно

Състоянието на нашите мускули зависи до голяма степен от това, което ядем. Протеинът е градивния елемент на мускулната тъкан, затова е важно да се уверите, че присъства в диетата ви в достатъчни количества. Желателно е всеки ден да консумират полезни източници на протеин като птиче и телешко месо, млечни продукти, яйца, риба, бобови растения и ядки. Добавете плодове и зеленчуци за да осигурите на тялото си всички необходими витамини и антиоксиданти.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички