Този милиардер е истинска аномалия сред най-богатите хора в света, притежавайки повече от Бъфет, Зукърбърг и основателите на Google


Този милиардер е истинска аномалия сред най-богатите хора в света, притежавайки повече от Бъфет, Зукърбърг и основателите на Google
Снимка: Getty Images

8094

Знаете ли, че сред десетте най-богати хора в света има човек, чийто успех не прилича на останалите, което го превръща в нещо като аномалия сред свръхбогатите?

Бившият изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър е по-богат от Уорън Бъфет, Марк Зукърбърг и съоснователите на Google - Лари Пейдж и Сергей Брин, въпреки че се оттегли от поста преди близо десетилетие. Но това, което е дори още по-интересено, е че Балмър, за разлика от останалите топ милиардери, не е основател на бизнеса, благодарение на който е натрупал богатството си. 

Състоянието на Балмър, оценявано на 120 млрд. долара, го нарежда на шесто място спорд Bloomberg Bilionaire Index. Той е istinska аномалия сред 10-те най-богати хора, които или са основали водещите си компании - Бил Гейтс, Джеф Безос, Лари Елисън, Зукърбърг, Брин и Пейдж, или ги управляват и до днес - Илон Мъск, Бернар Арно, Бъфет, пише businessinsider.com, цитирана Yahoo Finance.

Пенсионираният шеф на Microsoft е в пъти по-богат от повечето корпоративни ръководители заради първоначалния си договор със софтуерния гигант. Когато постъпва на работа като 30-ия му служител през 1980 г., той договаря основна заплата от 50 000 долара плюс 10% от ръста на печалбата, която може да генерира, като свое възнаграждение, според Forbes.

В крайна сметка делът на Балмър от печалбата става прекомерен, така че той се съгласява да се откаже от него в замяна на значителен дял от акциите на компанията. Той е бил главен изпълнителен директор на Microsoft от 2000 г. до 2014 г., когато се пенсионира с 333 млн. акции или 4% собственост над компанията, показват регулаторните документи.

По оценки на Bloomberg, Балмър притежава подобен дял и днес - позиция на стойност над 100 млрд. долара на базата на настоящата пазарна капитализация на Microsoft от 2,6 трлн. долара. Балмър, който е собственик на баскетболния отбор от НБА Лос Анджелис Клипърс, вероятно е натрупал и повече от 12 млрд. долара дивиденти, според изданието.

Кои са градовете с най-много милиардери в света?

Стив Балмър, който е шестият най-богат човек в света, според Bloomberg Bilionaires Index, понастоящем притежава отбора от НБА Лос Анджелис Клипърс;

Снимка: Getty Images

Балмър се възползва от интереса към изкуствения интелект, който Microsoft използва, когато вложи 10 млрд. долара в OpenAI по-рано тази пролет. Акциите на технологичния титан се повишиха с 44% тази година и достигнаха рекордно високо ниво миналата седмица. Този ръст доведе до увеличение на нетното състояние на Балмър с 34 млрд. долара през тази година.

Акциите на Berkshire Hathaway също се търгуват близо до исторически връх, но Уорън Бъфет е дарил повече от половината от акциите си на фондация "Гейтс" и четири семейни фондации. В резултат на това състоянието на главния изпълнителен директор на Berkshire възлиза на 118 млрд. долара, като вероятно щеше да е по-богат от Мъск, който има нетно богатство от 239 млрд. долара, ако все още притежаваше пълния си дял.

Акциите на Meta скочиха със 140% тази година, след като миналата година се сринаха с повече от 60%. Богатството на Зукърбърг е нараснало с внушителните 61 млрд. долара и днес достига 106 млрд. долара, но акциите на Meta все още са на над 20% по-ниско ниво спрямо пика си.

По подобен начин акциите на Alphabet се повишиха с 37% тази година, но все още се търгуват с около 20% под най-високата си стойност за всички времена. През 2023 г. Пейдж и Брин са добавили 28 млрд. и 26 млрд. долара към състоянието си, което е повишило нетното им състояние до 111 млрд. и 106 млрд. долара.

Бивш директор в Microsoft: Никога няма да забравя тези три урока, които научих от Бил Гейтс

Състоянието на Балмър се увеличи тази година благодарение на покачването на акциите на Microsoft до исторически върхове. Междувременно Марк Зукърбърг, Пейдж и Брин все още не са видели акциите си да достигат нови висоти, а Бъфет е раздал по-голямата част от богатството си, което означава, че те се нареждат по-ниско от Балмър в списъка на богатите.

Бившият шеф на Microsoft изостава в сравнение с Лари Елисън, който има нетно богатство от 133 млрд. долара, и Бил Гейтс, който има нетно богатство от 137 млрд. долара, в индекса на богатството на Bloomberg. Но като пенсиониран главен изпълнителен директор, който не е основател или бизнес икона като Мъск или Бъфет, той със сигурност е доволен от позицията си.

Източник: businessinsider.com

Най-заможните хора в света станаха още по-богати заради бума на изкуствения интелект

Как един от най-богатите хора в Южна Корея се издига от чистач до милиардер?

Най-богатият човек в света загуби 20 млрд. долара за ден

Kолко пари са нужни, за да се считаш за богат в САЩ?

Евтиното излиза скъпо: За какво богатите хора никога не харчат парите си?

Колко пари са нужни, за да сте в горния 1% по богатство в различните страни по света?

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички