Как Жозе Моуриньо продъжава да печели много, дори и след като остава без работа?


Как Жозе Моуриньо продъжава да печели много, дори и след като остава без работа?
Снимка: Getty Images

3568

Жозе Моуриньо беше уволнен за шести път в кариерата си на треньор, след като италианският футболен клуб Рома обяви раздялата си с него.

60-годишният треньор беше отстранен от поста след разочароващ до момента сезон, в който Рома заема деветото място в класирането в Серия А. Договорът на Моуриньо с отбора изтичаше в края на настоящата кампания и се смята, че той е поискал удължаването му.

Клубът обаче е решил да се раздели с португалеца, който е уволняван 5 пъти преди това. Смята се, че Моуриньо е заработик около 80 млн. паунда (93 млн. евро) само от уволненията от клубовете, в които е работил.

Само Челси е изплатил над 26 млн. паунда (30 млн. евро) неустойка на Моуриньо, който получи 18 млн. паунда (21 млн. евро), когато беше уволнен през 2007 г. и още 8,3 млн. паунда (9,6 млн. евро) при освобождаването му след втория му период на Стамфорд Бридж през 2015 г.

Снимка: Getty Images

Моуриньо също получи 17 млн. паунда (19,7 млн. евро) за освобождаването си от Реал Мадрид и близо 20 млн. паунда (23,2 млн. евро) от Манчестър Юнайтед, когато беше остранен от поста през декември 2018 г. – само месеци, след като беше подписал нов договор до 2020 г.

Злополучният му 17-месечен престой в Тотнъм също приключи с неговото освобождаване, за което беше компенсиран с 15 млн. паунда (17,4 млн. евро). От договора му с клуба от Северен Лондон оставаха още 2 години, когато той беше освободен.

Компенсацията му от Рома се очаква да е само около 3 млн. паунда (3,4 млн. евро), предвид това, че договорът му беше до края на сезона.

Общата компенсация, получена от Моуриньо, надхвърля значително тази на други футболни треньори. Смята се, че италианецът Антонио Конте, е бил компенсиран общо с около 37 млн. паунда (43 млн. евро) при освобождаването му от различни отбори.

Снимка: Getty Images

Това включва и цели 26 млн. паунда (30 млн. евро), когато беше уволнен от Челси през 2018 г. От английския тим също платиха 13,6 млн. паунда (15,8 млн. евро) на Луис Фелипе Сколари през 2009 г. и 13 млн. паунда (15,1 млн. евро) на Томас Тухел през 2022 г.

Лоран Блан беше компенсиран със 17 млн. паунда (19,7 млн. евро) за уволнението си от ПСЖ през 2017 г., като се смята, че това е четвъртата най-голяма изплатена сума за всички времена.

Последният мач на Моуриньо начело на Рома беше поражението в неделя с 3-1 от Милан, което той трябваше да изгледа от трибуните поради наказание. Така екипът, базиран на Стадио Олимпико, спечели само един от последните си шест мача в лигата.

Рома спечели едва 8 от 20-те си мача в Серия А този сезон и изостава в класирането в надпреварата за евротурнирите зад Лацио, Болоня, Аталанта и Фиорентина.

Източник: Daily Mail

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как спортният туризъм стана един от най-бързо растящите сектори в туристическата индустрия?

Саудитска Арабия опитва да промени световния ред във футбола. Причините може да ви изненадат

Adidas и Манчестър Юнайтед подписаха спонсорски договор за рекордните 1.2 млрд. долара

Най-скъпите футболни отбори в света: Два клуба достигат 6 млрд. долара за първи път

Висшата лига разследва "Манчестър Сити" за финансови злоупотреби

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички