През зимните месеци киселото зеле редовно присъства на българската трапеза. Добрата новина е, че освен вкусно, то е и доста полезно.
Тази ферментирала храна е нискокалорична и е богата на витамини, минерали и микроелементи. В 100 грама се съдържат само 19 калории.
Киселото зеле има витамини А, В, С, К, U, също така и калий, цинк, желязо и ред други макро и микроелементи, като това го превръща в профилактично средство срещу много простудни заболявания.
Установено е, че киселото зеле подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Поради съдържанието на витамин В6 отлично се справя с разграждането на бeлтъчините, поради което киселото зеле е изключително подходящо за месни блюда.
Киселото зеле понижава също така нивото на холестерола в организма.
Не толкова известен е фактът, че то може да се използва и в козметиката, например за маски за лице против акне и други кожни проблеми.
Все пак трябва да се отбележи, че не всички могат да си позволяват кисело зеле в големи количества. Хората, които страдат от киселини и гастрид, трябва да ограничават консумацията му. То е противопоказано и при язва на стомаха, болести на бъбреците, черния дроб и панкреаса.
Коментари