Кутия с 500 грама прясно набрани череши беше продадена за един милион йени (9 800 долара) на търг в Япония. Сделката е от първия търг тази година в префектура Ямагата, съобщиха от местната асоциация на земеделските кооперации, предаде БГНЕС.
Скъпата партида череши се състои от няколко десетки избрани големи плодове от сорта Satonisiki, който е най-ранният.
Технологията на отглеждане до голяма степен обяснява високата цена. Дърветата растат в специални саксии. От юни до началото на октомври те се поставят в хладилник и след това се прехвърлят в оранжерия. Оранжерията поддържа температура от 25 градуса през деня и около 13 градуса през нощта.
Град Тендо, където се отглежда този сорт череши, се гордее, че има най-ранните реколти в Япония. Префектура Ямагата традиционно се счита за доставчик на най-вкусните череши в Япония - тя предоставя 75% от всички череши, произведени в Япония. Но обикновено първите плодове се появяват в края на пролетта и лятото.
Коментари