Необходимо ли е да имате патент и търговска марка в ЕС за вето изобретение?


Необходимо ли е да имате патент и търговска марка в ЕС за вето изобретение?
Снимка: istock

249

В никакъв случай не трябва да се задоволявате с това, че сте защитили и патентовали своето изобретение на територията на страната. Винаги има риск от това някой друг извън пределите на страната да открадне труда ви и да печели от него в Европейски или други страни. Обхвата на един патент може да бъде различен и в имено на това да можете да защитите авторското си право върху конкретен продукт е приоритетно да се възползвате от това да разширите обхвата на териториално действие. Какво всъщност означава това? В днешната тема ще ви разкажем защо е определящо да разполагате с европейски патент – представител на IPConsulting ще ви помогне да намерите правилно решение и да потвърдите авторските си права върху конкретно изобретение или търговска марка у нас и извън пределите на страната.

Какво представлява европейския патент?

Преди всичко е необходимо да си изясните потребността от това да използвате професионална услуга за патентоване на изобретение в рамките на ЕС. Като страна членка на общността наши експерти имат достъп до единна система за патентна конвенция. Това представлява механизъм за единно проучване, провеждане на експертиза и регистрация на патенти в рамките на държавите членки на Съюза както и извършване на последващата валидация.

Определено това е огромно удобство за хора и бизнеси, които се занимават с внедряването на нови технологии и различни уникални разработки в определени сфери. Европейския патент ви гарантира защита в пределите на общността и по – точно в страните Белгия, Германия, Франция, Люксембург, Нидерландия, Швейцария, Великобритания, Швеция, Италия, Австрия, Лихтенщайн, Гърция, Испания, Дания, Монако, Португалия, Ирландия, Финландия, Кипър, Турция, България, Чехия, Естония, Словакия, Словения, Унгария, Румъния, Полша, Исландия, Литва, Латвия, Малта, Хърватия, Норвегия, Северна Македония, Сан Марино, Албания, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина. Освен това Европейската патентна организация има сключени споразумения и със страни извън Еврозоната. Такива са Мароко, Република Молдова, Тунис и Камбоджа.

В общи линии се оказва, че издаването и защитата на европейски патент ви гарантира един доста широк обхват, което е показателно, че:

-        Произведението ви е защитено в международен план;

-        Можете да имате икономическа изгодна не само на територията на страната, но и извън нея от своя труд;

-        Разполагате с пълни права върху интелектуалната собственост върху творбата си.

За оптимална защита имате нужда от представител, който да движи експертно целия процес.

Как се защитава патент в ЕС?

Няма да ви подвеждаме, че е лесно и с правилния експерт и представител можете да се радвате на изобилие от дивиденти, които биха били определящи за създаването на една отлична финансова изгода в световен мащаб. Факт е, че самата защита на европейски патент изисква особени познания и компетентност в тази област. На практика този тип патентоване се извършва именно от квалифициран патентен адвокат по европейски въпроси, който би гарантирал:

-        Коректно оформяне на заявка за съответното изобретение;

-        Цялостно европейско представителство;

-        Оформяне на Евро – РСТ;

-        Предприемане на различни процедури при възникнали казуси;

-        Валидиране на европейския патент;

-        Извършване на различни проучвания;

-        Консултиране и други.

Пакета от услуги ви гарантира сигурна защита и професионално отношение към вашата интелектуална собственост.

Как се регистрира търговска марка в Еврозоната?

Процеса на регистрация на търговска марка в ес и издаването на патент почти се припокриват. Разбира се, при търговските маси също има пакет документи, включващи заявка, която трябва да се попълни.

Тъй като търговската марка е ваш идентификационен знак то тук определено си струва да се използват експертни услуги, които се отнасят до:

-        Всякакви процесуални действия и процедури за защита на марката сред регистрация;

-        Управляване на марката;

-        Прилагане на закрила срещу нарушители;

-        Провеждане на периодични наблюдения и други.

Със сигурност патента и търговската марка имат за цел да ви осигурят някаква икономическа изгода. Не се колебайте да разширите кръга и обхвата им на действие и да се възползвате от услугите на професионалисти, които да ви осигурят добри финансови постъпления от вашия интелектуален труд.

 

 

 

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички