Великден е! Един от най-големите християнски празници се отбелязва по различен начин в различните страни по света. Ако сте решили тази година да експериментирате и да сложите нещо по-различно на трапезата, можете да почерпите идеи от традиционните за други държави ястия, съобщава foodpanda. Ето и някои предложения:
Русия: Салата от червено цвекло и сирене. Интересна и лесна за приготвяне, изключително полезна и вкусна. В Русия, обикновено декорират ястието тематично с Великденските символи на Възкресението Христово.
Италия: На италианската празнична трапеза винаги присъства изключително вкусният кекс, в чието тесто се добавят ядки и стафиди и се оформя във формата на кръст.
Гърция: Тестено изкушение наподобяващо козунак с добавена ароматна есенция, краси гръцката трапеза. Около него се нареждат ярко червени боядисани яйца, които символизират кръвта на Христос.
Испания: Козунакът е традиционно приготвян в някои региони на Испания по време на Страстната седмица. По традиция, той прилича на голяма поничка гарнирани с твърдо сварено яйце.
Великобритания: Традиционен хляб, оформен в кръг. Тестеното изделие е присъствало на трабезата им в продължение на стотици години. Към него се добавят още 12 по-малки топки, които символизират апостолите.
Мексико: „Capirotada” е вид ароматно мексиканско тесто, замесено със стафиди, карамфил и сирене. Всяка съставка е символ на страданията Христови.
Грузия: На почит в страната е типичната Великденска торта, приготвена от крем и блат. Обикновено семействата я носят в църква, за да бъде богословена от свещеник.
Германия: Великият Четвъртък в Германия е известен като „Gründonnerstag” или "Зелен четвъртък". Това е причината на този ден, немците да се хранят със зелени на цвят храни.
България: На българската трапеза обикновено присъства печено агънце и традиционна българска зелена салата, козунак и яйца.
Expert.bg ви пожелава весел празник!
Коментари