Хималайската сол е едно от нещата, които станаха популярни у нас покрай манията за здравословно хранене. Дали обаче тя наистина е за предпочитане пред обикновената?
Готварската сол овкусява храната ни и ни предпазва от нетриев дефицит (рядко се среща, но съществува). И това е валидно независимо дали солта е бяла или розова. Ама розовата сол идва от Хималаите, ще каже някой. Това наистина звучи екзотично, но не я прави автоматично полезна, пише Lifehacker.
Солта си е натриев хлорид. Организмът ни се нуждае от това вещество, макар че в големи количества вреди. На хората с високо кръвно налягане например редовно им се препоръчва да го ограничават.
Розовата сол дължи цвета си на желязото. Но в нея няма достатъчно желязо или каквото и да било друго, за повлияе значително на вкуса и на здравословните ефекти.
"Ама желязото е полезно." Да, и можете да си го осигурите от месо, спанак и други неща, които не идват от Хималаите.
"Ама хималайската сол има 84 минерала." Да, но и пак си е 98% натриев хлорид. Знаете ли какво друго има 84 минерала? Доста храни, които ядете.
"Готварската сол е вредна за сърцето." Това е въпрос, по който много се е говорило и писало, но и обикновената сол, и розовата сол са си просто сол. Ако първата е вредна, такава е и втората.
"Хималайската сол е антибактериална." В смисъла на това, че нищо не би живяло в буркан със сол - да.
В заключение - можете да ядете хималайска сол, ако това ви харесва, но не я смятайте за много по-здравословна от другата.
Коментари