Възможно ли е съществуването на един от символите на френската кулинария – кроасанът, да бъде поставено под въпрос?
Пекари във Франция предупреждават, че главозамайващото покачване на цените на маслото орязват техните печалби и застрашават цялата индустрия.
Цените на маслото, което представлява една четвърт от съставките за много френски сладкиши и печива, се увеличи с цели 92% за година до май, съобщава Фабиен Кастание, главен секретар на Френската федерация на производителите на торти и бисквити. Според него скокът оказва „неконтролиран икономически натиск“ върху индустрията, съобщава AFP.
„На базата на настоящата цена допълнителните разноски годишно са около 68 млн. евро за производителите на бисквити и торти“, заяви той. По думите му ситуацията ще се влоши през следващите седмици, тъй като съществува опасност от изчерпване на количествата масло.
От индустрията призовават супермаркетите и заведенията да увеличават паралелно цените на продуктите с масло, за да се избегнат допълнителните усложнения от изчерпване на продукцията. Последствията от това обаче ще се отразят неминуемо на потребителите, които може да се окаже, че много скоро ще плащат значително повече за своите любими кроасани, тартове и кифли.
Увеличаването на цената на маслото се дължи на намаленото производство на мляко в Европа и особено във Франция, заедно с увеличеното търсене, както у дома, така и в чужбина. В същото време фермерите в страната се оплакват, че получават по-малко за своето мляко, отколкото им струва да го произведат.
Коментари