Повечето от нас смятат, че задължително трябва да съхраняват продуктите в хладилника, за да ги поддържат свежи. Има обаче определени храни, които е препоръчително да държите извън него, пише Insider.
Домати
Ако сложите домати, купени от магазина в хладилника, те ще загубят от вкуса и твърдостта си. По-добре е да са на стайна температура.
Картофи
Студената температура влияе на вкуса и на картофите. Най-подходящо е да ги държите на сухо и хладно място, можете да го сложите например в хартиена торба, където ще издържат до три седмици. Не го оставяйте в найлонов плик, там лесно се промъква влага.
Праскови
Сочността им ще се загуби, ако ги държите дълго на студено. Ако говорим за дългосрочно съхранение, по-добре ги сложете във фризера.
Авокадо
В хладилника те ще узреят по-бавно и няма да задържат богатите си вкус и текстура. Оставете ги на стайна температура в купа на масата или плота.
Лук
Този зеленчук има нужда от повече въздух около себе си, за да не се разваля бързо. Най-добре е да се държи на тъмно, сухо място, например килер, и да бъде изолиран от други продукти.
Чесън
Колкото и странно да звучи, оставянето на чесън в хладилника всъщност може да ускори развалянето му. Препоръчва се да се държи в хартиена торба или картонена кутия на тъмно и сухо място.
Мед
Медът е от редките храни, които не се развалят, ако се съхраняват правилно. Но в хладилника той би се захаросал и би загубил доста от натуралните си аминокиселини и витамини. Дръжте меда си в стъклен буркан далече от пряка слънчева светлина и големи амплитуди в температурата.
Коментари