22 вкусни факта за шоколада, които не знаете


22 вкусни факта за шоколада, които не знаете
Снимка: Pixabay

5397

Има редица дни от календара, които са посветени на местни, национални или международни чествания по различни повдои. Днес например е Европейски ден на шоколада. Не е нужно обаче да сте любители на това сладко изкушение, за да обогатите познанията си за историята на възникването му. Прочетете някои любопитни факти за шоколадовите изделия, които най-вероятно не сте чували преди.

1. Има връзка между средното количество изяден шоколад на територията на една страна и броя на нобеловите ѝ лауреати.

2. Кръвта в известната сцена с душа в класиката на Хичкок „Психо“ е всъщност шоколадов сироп.

3. Научното име на какаовото дърво е “Theobroma cacao”, което означава „Храна на боговете“.

4. Шоколадът има над 600 вкусови съставки, за сравнение виното има само 200.

5. Вярва се, че маите са първата позната цивилизация, която е отглеждала какаови дървета и е произвеждала шоколад.

6. Шоколадът е бил консумиран в течно състояние през 90% от времето на цялото си съществуване.

7. По време на съществуването на ацтеките консумацията на шоколад е била широко разпространена, а какаовите зърна са били използвани дори като форма на валута.

8. Има теория, че хората, които са алергични към шоколад, всъщност са алергични към хлебарки. Теорията се базира на факта, че хлебарките са едно от осемте животни, останки от които най-често се намират в шоколада.

9. Освен добре познатите на всички три вида шоколад – класически млечен, черен и бял, има и един по-малко известен – рус шоколад (blond chocolate).

10. Първото шоколадово блокче (в съвременната му форма, която познаваме днес) се появява през 1847 г. и е създадено от Джоузеф Фрай.

11. През 1947 г. стотици деца в Канада обявяват стачка и организират протести срещу поскъпването на шоколада от 5 на 8 цента.

12. Шоколадовото мляко е измислено в Ямайка от ирландския ботаник Сър Ханс Слоун, който обичал да смесва млякото с какао, мислейки си, че всички на острова правят така.

13. Германският шоколадов кейк няма нищо общо с Германия. Той носи името на своя американски създател Сам Герман.

14. Социален експеримент в книжарница през 2003 г. достига до интересни открития относно влиянието на аромата на шоколад върху избора на книги. Резултатите от проучването показват, че 40% от клиентите са по-склонни да си купят любовен роман или готварска книга, когато в книжарницата ухае на шоколад. Желанието им да си купят каквато и да било книга се увеличва с 22% под въздействие на миризмата.

15. Запитване в Лондон показва, че 70% от хората са склонни да разкрият тайните си за парченце шоколад.

16. Брюкселското летище е най-големият продавач на шоколад в света с 800 тона продаден шоколад годишно.

17. Шоколадовото мляко е най-добрият лек за борба с работния стрес.

18. Най-старото шоколадче в света е 100-годишно Cadbury’s chocolate bar, което е било притежание на Капитан Робърт Скот. То е било с него по време на първата му изследователска експедиция до Антарктика. Шоколадчето е продадено на търг за 687 долара през 2001 г.

19. Според проучване на Международната организация на какаото половината от световните консуматори на шоколад са европейци.

20. Всякa секунда в Америка се изяждат 50 кг шоколад.

21. Миризмата на шоколада стимулира тета мозъчни вълни, които предизвикват спокойствие.

22. Белият шоколад технически не е истински шоколад, защото не съдържа какао.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.87844
  • GBP
    1
    2.35062
  • JPY
    100
    1.21601
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички