След едва 6 седмици на поста: Британският премиер Лиз Тръс подаде оставка


След едва 6 седмици на поста: Британският премиер Лиз Тръс подаде оставка
Снимка: Getty images

4935

Само 6 седмици след встъпването си в длъжност Лиз Тръс съобщи, че подава оставка като министър-председател на Великобритания, предаде Reuters. Това се случи, след като икономическата ѝ програма предизвика шокови вълни на пазарите и донесе разделение в редиците на нейната Консервативна партия.

В изявление пред вратата на своята администрация на Даунинг стрийт 10 в Лондон, Тръс призна, че не може да изпълни обещанията, дадени при кандидатирането си за лидер на консерваторите, тъй като е загубила доверието на своята партия.

"Признавам, че предвид ситуацията не мога да изпълня мандата, за който бях избрана от Консервативната партия. Затова говорих с Негово Величество Краля, за да го уведомя, че подавам оставка като лидер на Консервативната партия. Тази сутрин се срещнах с председателя на парламентарната група на Консервативната партия сър Греъм Брейди. Постигнахме съгласие, че ще има избори за ръководство, които да бъдат завършени през следващата седмица. Това ще гарантира, че ще продължим да изпълняваме нашите фискални планове и да поддържаме на икономическата стабилност и националната сигурност на нашата страна", обясни Тръс.

47-годишната Лиз Тръс подава оставка след едва 44 дни на поста и така се превръща в най-кратко управлявалия министър-председател в британската история.

Преди по-малко от седмица пък тя уволни финансовия министър Куази Куартенг заради пазарния хаос. Той изкара едва по-малко от 6 седмици на поста след като отнесе тежки критики заради спорната си данъчна политика. Уволниха британския финансов министър Куаси Куартенг

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Джереми Хънт заменя Куази Куартенг, поема финансите на Великобритания

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички