Най-големите банки вложили $3,8 трлн. в изкопаеми горива въпреки климатичните промени


Най-големите банки вложили $3,8 трлн. в изкопаеми горива въпреки климатичните промени
Снимка: Getty Images

4422

Големите банки по света все още финансират с трилиони долари компании за изкопаеми горива. 60 от най-големите търговски и инвестиционни банки в света са вложили общо 3,8 трлн. долара в изкопаеми горива от 2016 до 2020 г. - петте години, след като Парижкото споразумение за климата беше подписано. Това разкрива нов доклад на група от климатични организации и озаглавен "Банкиране върху климатичния хаос 2021", съобщава CNBC.

"Този ​​доклад служи като проверка на реалността за банките, които смятат, че неясните цели за "нетна нула" (цифрата въглеродни емисии, б.р.) са достатъчни, за да спрат климатичната криза", казва в изявление Лорн Стокман, старши анализатор и изследовател в Oil Change International, една от организациите, създали доклада. "Нашето бъдеще отива там, където парите текат, а през 2020 г. тези банки са вложили милиарди, за да ни заключат в по-нататъшния климатичен хаос", изтъква Стокман.

На годишна база общото финансиране на изкопаеми горива е спаднало с 9% през 2020 г. Но докладът отдава това на ограниченията на търсенето, в резултат на пандемията от COVID-19.

Докладът също така е установил, че "финансирането на изкопаеми горива... от 60-те най-големи търговски и инвестиционни банки в света е било по-високо през 2020 г., отколкото през 2016 г.", първата пълна година, в която Парижкото споразумение за климата е в сила. Заслужава да се отбележи, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от международното споразумение през 2017 г. Новият американски президент Джо Байдън се присъедини към Парижкото споразумение в първия си ден на поста.

Трите банки, които са финансирали с най-големи суми изкопаеми горива през 2020 г., са JPMorgan Chase с 51,3 млрд. долара; Citi с 48,4 млрд. долара и Bank of America с 42,1 млрд. долара.

Представител на JPMorgan Chase заяви пред CNBC, че банката не може да коментира доклад на трета страна. Но банката имала инициативи, свързани с климатичните промени, включително "приемане на ангажимент за финансиране, който е съобразен с целите на Парижкото споразумение" и насочване на 200 млрд. долара за чисто и устойчиво финансиране до 2025 г.

От своя страна банката Citi е насочила към публикация в блог на Вал Смит, главен директор на банката по устойчиво развитие. В публикацията Citi уверява, че ще работи със съществуващите клиенти на банката, занимаващи се с изкопаеми горива, за да премине първо към публично отчитане на емисиите на парникови газове и след това към постепенно прекратяване на финансирането, предлагано на компании, които не спазват стандартите за намаляване на въглеродните емисии. Въглищата ще поскъпнат. Причината е неочаквана

"Като най-глобалната банка в света, ние признаваме, че сме свързани с много въглеродно интензивни сектори, които в продължение на десетилетия движат глобалното икономическо развитие", пише Смит. "Нашата работа за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. налага задължително да работим с нашите клиенти, включително нашите клиенти, занимаващи се с изкопаеми горива, за да подпомогнем и енергийните системи, на които всички разчитаме, по отношение преминаването към нетна нулева икономика.", допълва той. 

Bank of America не е отговорила на искането за коментар от CNBC.

Докладът "Банкиране върху климатичния хаос 2021" идва, докато индикаторите показват, че глобалните икономики в момента не са на път да постигнат намаленията на емисиите, установени като част от Парижкото споразумение за климата, сключено в края на 2015 г.

Докладът за 2020 г. е дванадесетият годишен, въпреки че обхватът на доклада се разшири през това време. Докладът е сътрудничество на седем организации с нестопанска цел: "Мрежа за действие за тропическите гори", Bank Track, Indigenous Environmental Network, Oil Change International, Reclaim Finance и Sierra Club.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички