еМАG с инвестиция за 100 милиона евро: строи огромен логистичен център до Будапеща


еМАG с инвестиция за 100 милиона евро: строи огромен логистичен център до Будапеща
Снимка: eMAG

6501

Румънският онлайн търговец на дребно eMAG, с 9 милиона клиенти от Румъния, България и Унгария и пазар с 40 000 продавачи, разработва логистичен център от 100 000-120 000 кв. метра до Будапеща. Това ще е най-големият логистичен хъб от този тип в Централна и Източна Европа, обяви Economica.net.

Инвестицията се оценява на 100 милиона евро, като през декември 2022 година компанията вече е използвала мостов заем от 30 милиона евро, за да я стартира. Гръцката Alpha Bank, която е в по-широко сътрудничество с eMAG, ще отпусне остатъка – 70 млн. евро като заем за финансиране на проекта. eMAG готви големи инвестиции в България и региона

Това е първата мащабна логистична инвестиция извън Румъния, част от стратегията на eMAG за развитие на екосистемата за електронна търговия в региона. При разработването на проекта eMAG се ангажира със стандартите за сертифициране BREEAM Excellent за зелени сгради за оптимизиране на потреблението на енергия и ограничаване на емисиите на парникови газове.

В момента eMAG има текуща инвестиция от над 90 милиона евро в логистичен център близо до румънската столица Букурещ. Проектът ще побере търговци на дребно, които присъстват на пазара на онлайн търговеца и се нуждаят от логистични услуги.

"Като лидер в бизнес кредитирането в Гърция, финансирането от Alpha Bank на първия проект за логистичен център на eMAG в Централна и Източна Европа потвърждава ангажимента на нашата банка да финансира проекти с добавена стойност, ускоряващи формирането на регионални играчи и подкрепят устойчивия икономически растеж", заяви Янис Емирис, генерален директор "Банкиране на едро" на Alpha Bank.

"Alpha Bank беше и остава честен партньор на румънската бизнес среда, който подкрепя разширяването на клиентите си на чужди пазари, така че националните лидери да могат да станат и регионални. Ценим и подкрепяме амбициите на нашите клиенти за регионално развитие чрез устойчиви инвестиции и насърчаване на бизнес модел, основан на уважение към околната среда и отговорност към бъдещето. Надяваме се, че примерът на eMAG ще бъде възприет в широк мащаб от представителите на румънската бизнес среда", коментира Серджиу Опреску, изпълнителен президент на Alpha Bank Румъния и генерален мениджър на международната мрежа на Alpha Bank.

Alpha Bank е първата чуждестранна частна банка, навлязла на румънския пазар още през 1994 година и изградила дългосрочни отношения с големи корпорации през изминалите близо 30 години.

През последните години eMAG и Alpha Bank си сътрудничат за внедряване на решения, целящи да предоставят на клиентите, на търговеца на дребно иновативни решения за плащане, като въвеждането на услугата Instant Money Back за първи път в Европа; споделяне на POS в шоурумите на eMAG; вноски извън САЩ, реализирани с VISA; интегрирането на POS в мрежата easybox, разработена от Sameday; SoftPOS за Freshful куриери и др.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Румъния дава 100 милиона евро за модерния завод на Nokian Tyres

Онлайн каналите са разглеждани като основния начин на пазаруване по време на Black Friday 2022

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички