За първи път властите в САЩ издадоха разрешения за продажба на лабораторно месо, отгледано от клетъчни култури. Стартъпите Upside Foods и Good Meat получиха разрешение да продават лабораторно отгледано пилешко месо, обяви Министерството на земеделието на САЩ.
„Това одобрение ще промени из основи начина, по който месото идва на нашата трапеза. Това е огромна стъпка към по-устойчиво бъдеще – такова, което запазва избора и живота“, заяви основателят и главен изпълнителен директор на Upside Foods Ума Валети.
Главният изпълнителен директор на Good Meat Джош Тетрик отбеляза, че компанията му е единствената в света, досега продавала лабораторно отгледано месо след одобрението през 2020 г. в Сингапур. „А сега то има одобрение да се продава на потребителите в най-голямата икономика в света“, заяви той.
Огромна е консумацията на енергия при лабораторното месо
Upside Foods вече има първата си поръчка от ресторанта Bar Crenn на известния френски готвач Доминик Крен в Сан Франциско, Калифорния. Good Meat, от друга страна, работи по първата продукция за испанския готвач звезда Хосе Андрес, управляващ няколко ресторанта във Вашингтон, наред с други места.
Лабораторно отгледаното месо от клетъчни култури предлага животински протеини без проблемите, свързани с фабричното отглеждане и убиването на животни. То не трябва да се бърка с алтернативи на растителна основа, като соевите бургери, които имитират вкуса и текстурата на месото, но не съдържат животински протеини.
Консумацията на месо в световен мащаб е двигател на изменението на климата – главно заради огромните площи, използвани за фабрично отглеждане, и свързаните с това емисии на метан и други неща. Изкуствено произведеното месо от лабораторията, известно още като ин витро месо, се предполага, че ще осигури лек за това – поне така твърдят неговите поддръжници.
Критиците обаче поясняват, че производството на лабораторно месо изисква огромни количества енергия. Заради това те се питат дали лабораторно отглежданото месо наистина е по-екологично от конвенционалното.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Защо продажбата на лабораторно отгледано месо е разрешена само на едно място в света?
Коментари