След решението на ОПЕК+: Цените на петрола поеха в изненадваща посока


След решението на ОПЕК+: Цените на петрола поеха в изненадваща посока
Снимка: iStock

18718

Цените на петрола се променят слабо в понеделник след решението на ОПЕК+ да удължи съкращенията на добива на „черно злато“ до 2025 г., пише Reuters.

Фючърсите върху сорта Брент с доставка през август поевтинява с 28 цента, или 0,35%, до 81,39 долара за барел. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate с доставка с доставка през юли се понижават с 28 цента, или 0,36%, до 77,27.

Брентът се понижи с 0,6%, а WTI отбеляза загуба от 1% през миналата седмица.

Снимка: iStock

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ (ОПЕК) в момента намаляватт добива на „черно злато“ с общо 5,86 млн. барела на ден, което се равнява на около 5,7% от световното търсене. Това включва съкращения от 3,66 млн. барела дневно, които трябваше да изтекат в края на 2024 г., и доброволни съкращения от осем страни членки в размер на 2,2 млн. барела дневно, които ще бъдат в сила до края на този месец.

На заседанието си в неделя групата постигна споразумение да удължи съкращенията от 3,66 млн. барела дневно с една година до края на 2025 г. Организацията също ще удължи съкращенията от 2,2 млн. барела дневно с три месеца до края на септември 2024 г., преди да ги прекрати постепенно в рамките на година от октомври 2024 г. до септември 2025 г.

„Като цяло смятам, че решението е по-скоро негативно, тъй като пазарът не очакваше ОПЕК+ да започне да прекратява съкращенията през четвъртото тримесечие“, коментира Вандана Хари, основател на компанията на анализи за петролния пазар Vanda Insights.

Снимка: iStock

Анализаторите на Goldman Sachs споделиха същото мнение като казаха, че срещата се разглежда като низходяща въпреки удължаването на съкращенията на производството, тъй като осем страни от ОПЕК+ вече са сигнализирали за планове за постепенно прекратяване на доброволните съкращения от 2,2 млн. барела на ден за периода от октомври 2024 г. до септември 2025 г.

В Близкия изток посредниците в конфликта в Газа призоваха Израел и „Хамас“ да финализират споразумението за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, очертано от президента на САЩ Джо Байдън, въпреки че Израел заяви, че няма да има официален край на войната, докато „Хамас“ запазва властта си. Израел заяви, че оценява алтернатива на управлението на подкрепяната от Иран групировка.

Съветник на министър-председателя Бенямин Нетаняху заяви, че Израел е приела рамковото споразумение за прекратяване на войната в Газа, въпреки че според него то има недостатъци и се нуждае от още много работа.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола повлияни от намерението на Фед да не бърза с намаление на лихвите

Цените на петрола обърнаха курса преди данните за запасите в САЩ

Петролът силно повлиян от очакванията ОПЕК+ да запази намалените добиви

Цените на петрола поддържат курса на фона на очаквания ръст на търсенето на гориво в САЩ

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички