Петролът силно повлиян от очакванията ОПЕК+ да запази намалените добиви


Петролът силно повлиян от очакванията ОПЕК+ да запази намалените добиви
Снимка: iStock

932

Цените на петрола се повишават в сряда на фона на очакванията, че големите производители ще запазят съкращенията на добива по време на срещата на ОПЕК+ тази неделя, както и че потреблението на горива ще започне да нараства с началото на лятото, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент с доставка през юли поскъпват с 15 цента, или 0,2%, до 84,37 долара за барел. Тезо върху американския суров петрол West Texas Intermediate с доставка през юли се покачват с 25 цента, или 0,3%, до 80,08 долара. И двата бенчмарка поскъпнаха с над 1% ден по-рано.

Търговците и анализаторите очакват Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, да запазят доброволното съкращения на производството с общ обем от около 2,2 млн. барела на ден.

Снимка: iStock

Очакването членовете на ОПЕК+ да удължат съкращенията на добива вдъхна оптимизъм на пазарите и този ход ще се разглежда като съгласувано усилие за стабилизиране на цените и възстановяване на баланса на световния петролен пазар“, казва Суганда Сачдева, основател на базираната в Делхи изследователска фирма SS WealthStreet.

„Освен това, настъпването на летния и туристически сезон в САЩ стимулира сезонното повишаване на потреблението и обикновено подпомага положителния импулс в цените на суровия петрол“, добави тя.

Денят в памет на загиналте във войните в САЩ, обелязан в понеделник, обикновено е сигнал за началото на пиковия сезон на търсенето в страната, най-големия потребител на петрол в света. Запазването на съкращенията на производството би трябвало да поддържа цените в подкрепа на нарастващото потребление.

„Първоначалните данни сочат, че сравнително голям брой ваканционни пътувания в САЩ са били осъществени по време на Деня на загиналите във войните – традиционното начало на туристическия сезон. Самолетните пътувания също са били интензивни“, посочва Даниел Хайнс, старши стратег по стоковите пазари в ANZ Bank.

Снимка: iStock

Засилването на напрежението в ивицата Газа също осигурява известна подкрепа за цените на фона на опасенията за разширяване на конфликта към по-голяма част от Близък изток.

Инвеститорите очакват и данните за запасите на суров петрол в САЩ на Американския петролен институт, които ще бъдат публикувани по-късно днес. Според предварително проучване на Reuters запасите от суров петрол в страната са намалели с около 1,9 млн. барела миналата седмица.

Тази седмица инвеститорите също очакват и новата информация за инфлацията в САЩ, която би могла да повлияе на очакванията за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв. Докладът за основния ценови индекс на разходите за лично потребление в САЩ за април ще бъде публикуван в петък, като според прогнозите предпочитат от Фед инфлационен показател ще се задържи стабилен на месечна база.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола поддържат курса на фона на очаквания ръст на търсенето на гориво в САЩ

Преди срещата на ОПЕК+: Цените на петрола с обрат след миналата седмица

Цените на петрола отстъпват четвърти ден, след сигнала на Фед за ръст на лихвите 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80694
  • GBP
    1
    2.3115
  • JPY
    100
    1.12365
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички