Петролът поевтинява на фона на очакванията за намаляване на лихвите и увеличените запаси в САЩ


Петролът поевтинява на фона на очакванията за намаляване на лихвите и увеличените запаси в САЩ
Снимка: iStock

1025

Цените на петрола се понижиха в сряда, тъй като перспективата за забавяне на лихвените понижения в САЩ и увеличението на запасите от суров петрол в страната компенсираха поскъпването от вторник на фона на новините, че ОПЕК+ може да удължи съкращенията на добива си, пише Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтнияват с 84 цента, или 1,02%, до 81,82 долара за барел, докато цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) паднаха с 79 цента, или 1% до 78,08 долара за барел.

Във вторник Мишел Боуман, член на Управителния съвет на Федералния резерв, сигнализира, че регулаторът не бива да бърза да намалява лихвените проценти в САЩ, особено предвид рисковете от ускорение на инфлацията, които биха могли да заличат напредъка в овладяването на ценовия натиск или дори да доведат до повторното му засилване.

Коментарите на управителя на Федералния резерв в Канзас Сити Джефри Шмид в понеделник бяха сходни. Те подчертаха опасенията на финансовите пазари, че потенциалните икономически ползи от по-ниските лихви ще бъдат отложени.

Снимка: iStock

„Тази сутрин част от търговците на петролния пазар прибират печалбите си, след като през последните две сесии суровия петрол си възвърна рисковата премият, свързана с конфликта в Близкия изток, от 2 долара за барел, която загуби в петък“, заяви Вандана Хари, основател на доставчика на анализи на петролния пазар Vanda Insights.

„Това беше отговор на седмичното увеличение на запасите от суров петрол в САЩ в данните на Американския петролен институт (API) и оставащата надежда, че споразумение за прекратяване на огъня в Газа ще бъде постигнато през следващите няколко дни“, добави Хари.

Във вторник президентът на САЩ Байдън каза, че Израел се е съгласил да спре военните действия в Газа за мюсюлманския месец Рамадан. Въпреки това Израел и „Хамас“, както и катарските посредници остават несигурни по отношение на напредъка към постигане на примирие в Газа.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 8,43 млн. барела през седмицата, приключила на 23 февруари, търдят пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт (API) във вторник.

Запасите от бензин са намалели с 3,27 млн. барела, а запасите от дестилати са се свили с 523 000 барела, показват данните.

Снимка: iStock

Фючърсите върху Брент и WTI поскъпнаха с над 1 долар във вторник, след като Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) заявиха, че ще обмислят удължаване на доброволното съкращаване на добива на петрол през второто тримесечие.

Удължаването на намаляването на производството през второто тримесечие е „вероятно“, заяви източник на ОПЕК+. Други двама смятат, че е възможно по-продължтелно удължаване до края на 2024 г.

През ноември ОПЕК+ се съгласи на доброволни съкращения на обща стойност около 2,2 млн. барела на ден за първото тримесечие на тази година, начело със Саудитска Арабия, която удължи собственото си доброволно съкращаване.

Анализатори от ANZ Research пишат в бележка, че подобен ход от страна на ОПЕК+ вероятно ще затегне допълнително пазара.

Руските власти обявиха във вторник 6-месечна забрана върху износа на бензин от 1 март, за да компенсират нарастващото търсене от страна на потребителите и фермерите и да дадат възможност на рафинериите да извършат планираната си поддръжка.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола се повишават и на фона на заплахите за корабоплаването в Червено море

Цената на петрола намалява на фона на потенциално отлагане на лихвените понижения в САЩ

Цените на петрола се понижават, след като Фед заяви, че няма да бърза с намаляването на лихвите

Петролните цени тръгнаха нагоре заради слабия долар

Цените на петрола отново тръгнаха нагоре

Петролните цени се задържат близо до най-високото си ниво от три седмици

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички