ЕК ще емитира дълг за 80 млрд. евро през тази година


ЕК ще емитира дълг за 80 млрд. евро през тази година
Снимка: istock

2889

Европейската комисия се готви да емитира дълг за 80 млрд. евро (97.7 млрд. долара) през тази година под формата на дългосрочни облигации. Средствата ще бъдат използвани за финансиране на плана на Европейския съюз за икономическо възстановяване след пандемията, обявиха от ЕК, цитирани от euractiv.com.

Процедурата ще започне през настоящия месец юни, като ще бъде допълнена от издаването на краткосрочни ценни книжа за десетки милиарди евро.

„Комисията ще има възможността да финансира през втората половина на годината всички планирани заеми и грантове за страните членки по Механизма за възстановяване и устойчивост, както и да покрие нуждите на политиките на ЕС, които получават средства по Плана за възстановяване на Европа”, посочват от ЕК.

Парите ще бъдат първа част от европейската схема за набиране на 800 млрд. евро в настоящи цени, които трябва да бъдат разпределена сред 27-те страни членки на ЕС под формата на грантове и заеми.

За да получи финансиране, всяка стана трябва да предаде план за реформи и инвестиции на ЕК, като фокус на програмите трябва да бъде преходът към зелена и дигитална икономика, както и превенцията от бъдещи здравни кризи.

Досега 22 правителства са изпратили плана си, като се очаква средствата да започнат да потичат към някои страни членки още през края на месец юли тази година.

ЕК посочва, че ще емитира облигации за средно 150 млрд. евро на година в периода 2021-2026 година. Това ще превърне ЕС в един от най-големите емитенти на дълг в евро.

Първата стъпка по набирането на средствата ще стане чрез сндикиран заем сред институциите включени в първичната дилърска мрежа на ЕК, която се състои от 39 банки. Нови синдикирани заеми могат да бъдат поети преди края на юли.

След септември тази година ЕК ще започне да издава облигации и краткосрочни ценни книжа чрез аукциони.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички