Цените на петрола се повлияха от съкращенията на руските доставки и по-слабия долар


Цените на петрола се повлияха от съкращенията на руските доставки и по-слабия долар
Снимка: iStock

1256

Цените на петрола остават почти без промяна във вторник, след като нараснаха в предходната сесия, на фона на смесената оценка на инвеститорите за загубата на капацитет на руските рафинерии след украинските атаки напоследък. Но лекото отслабване на долара предложи известна подкрепа, предава Reuters.

Фючърсите върху сорта Брент с доставка за май поскъпват със 7 цента до 86,82 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI се прибавят с 6 цента до 82,01 долара за барел.

Брент поскъпна с 1,5% в сесията в понеделник, а WTI се повиши с 1,6%, след като руското правителство нареди на компаниите да намалят добива през второто тримесечие, за да постигнат целта от 9 млн. барела на ден, която е в унисон с ангажиментите към ОПЕК+.

Русия, която е сред трите водещи производителки на петрол в света и един от най-големите износители на петролни продукти, е подложена напоследък на атаки срещу петролните ѝ рафинерии от Украйна, които според анализатори от Goldman Sachs са неутрализирали около 900 000 барела дневно вероятно за седмици напред, а в някои случаи дори за постоянно.

Снимка: iStock

„Последиците от нарушението на процеса по рафиниране върху цените на суровия петрол са смесени с „мечи“ ефект от спада на търсенето на рафинерии и „бичи“ ефект от възможно намаляване на износа на петрол от Русия“, казват анализаторите.

След украинското нападение с дрон в събота руският петролен производител „Роснефт“ затвори нефтопреработвателния си завод в рафинерията в Куйбишев, Самарска област.

Макар че последиците от нападенията и съкращенията на добива от Русия все още не са ясни, малко по-слабия долар от предходната сесия дава известна подкрепа на цените.

По-слабият долар обикновено прави покупките на петрол в други валути по-евтини, а това може да подкрепи общото търсене.

Снимка: iStock

„Американският долар може да остане под натиск предвид очакваното понижаване на лихвите от Фед по-късно тази година, а това може да се окаже „бичи“ фактор за цените на петрола“, коментира независимият пазарен анализатор Тина Тенг.

Растящите геополитическите рискови премии с условията на продължаващ конфликт между Израел и „Хамас“ също подкрепят цените, въпреки че още предстои да се видят непосредствените последици върху доставките в региона на Близкия изток.

„Положителната геополитическа рискова премия, тъй като няма ясен пробив за поостигане на примирие между Израел и „Хамас“, остава ключов подкрепящ фактор за цените на петрола на този кръстопът“, коментира старши пазарният анализатор Келвин Уонг от OANDA.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

По-силният долар и възможността за примирие в Газа определиха цените на петрола

Цените на петрола обърнаха посоката заради запасите от суров петрол и бензин в САЩ

Силният долар повлия на цените на петрола

Обрат в цените на петрола след увеличените доставки от Русия

Рисковете за доставките и геополитическото напрежение повишиха цените на петрола

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички