Цените на петрола се повлияха от повишените запаси в САЩ


Цените на петрола се повлияха от повишените запаси в САЩ
Снимка: iStock

3691

Цените на петрола се понижиха за втори пореден ден в сряда след доклад, че запасите от суров петрол в САЩ – най-големия потребител на петрол в света, са се увеличили. Сигналите, че е малко вероятно големите производители да променят политиката си на добив на техническа среща следващата седмица също влияе на движението, предава Reuters.

Фючърсите върху петрола сорт Брент спадат със 73 цента, или 0,85%, до 84,90 долара за барел, а върху сорта WTI – с 72 цента, или 0,88%, до 80,90 долара за барел.

Цените са надолу тази седмица, след като миналата седмица се покачиха до най-високото си ниво от октомври. Те все пак остават с около 3% над средната цена на затваряне през първата седмица на март.

„Остър ръст на запасите от суров петрол в САЩ и очакванията за потенциална липса на действие от ОПЕК+ по отношение на политиката му на добив следващата седмица доведоха до по-нататъшно забавяне на цените на петрола в днешната сесия, тъй като изтеглянето на печалби се ускорява след силно поскъпване в средата на март“, казва Джун Ронг Ип, пазарен стратег в IG в Сингапур.

Снимка: iStock

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 9,3 млн. барела през седмицата до 22 март, според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт във вторник. Запасите от дестилат също са нараснали с 531 000 барела.

Запасите от бензин обаче спадат с 4,4 млн. барела.

Официалните правителствени данни ще бъдат публикувани в сряда.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците, водени от Русия, известни още като ОПЕК+, едва ли ще направят промени в политиката си за добив на петрол преди срещата на министрите през юни, казаха трима източника от ОПЕК+ пред Reuters преди срещата следващата седмица.

Групата ще проведе онлайн среща на своята Съвместна министерска комисия за наблюдение на 3 април, за да прегледа пазара и изпълнението на съкращенията на добива от страна на членовете.

Снимка: iStock

По-рано този месец членовете на ОПЕК+ се съгласиха да удължат съкращенията на добива от около 2,2 млн. барела на ден до края на юни.

Русия нареди на компаниите да намалят производството си, за да изпълнят целта, съобщи Reuters в понеделник, а министерството на петрола на Ирак заяви на 18 март, че ще свие износа си, за да компенсира по-ранното свръхпроизводство, надвишаващо квотите.

С обявяването на тези ограничения способността на ОПЕК и по-широкия ОПЕК+ да се съобразят със съкращенията е поставена под въпрос. ОПЕК надвиши целите си със 190 000 барела на ден през февруари, показва проучване на Reuters, като Ирак е сред свръхпроизводителите.

Подчертавайки, че Ирак е сред членовете на ОПЕК+, които признаха за свръхпроизводство през последните месеци, анализаторите от ANZ казват в доклад от сряда, че „търговците също следят членовете на ОПЕК за всякакви признаци, че може да променят позицията си за производствените квоти“.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола се повлияха от съкращенията на руските доставки и по-слабия долар

По-силният долар и възможността за примирие в Газа определиха цените на петрола

Цените на петрола обърнаха посоката заради запасите от суров петрол и бензин в САЩ

Силният долар повлия на цените на петрола

Обрат в цените на петрола след увеличените доставки от Русия

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички