Цените на петрола се насочват към първия си седмичен ръст от два месеца


Цените на петрола се насочват към първия си седмичен ръст от два месеца
Снимка: iStock

1394

Цените на петрола се увеличават в петък и са напът да запишат първото си седмично покачване от 2 месеца благодарение оптимистичната прогноза на Международната агенция по енергетика (МАЕ) за търсенето на петрол за следващата година и по-слабия долар, предава Reuters.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент се покачиха с 12 цента до 76,73 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI добавят 12 цента до 71,70 долара за барел.

И двата бенчмарка сa поели към скромен седмичен ръст, подкрепени в средата на седмицата от съобщението на Федералния резерв на САЩ за възможно намаляване на лихвите през следващата година.

„Цените на петрола може да усетят известно „повишаване на търсенето“ благодарение на подобрената ликвидност след „гълъбовия“ завой на Фед“, посочи Келвин Уонг, анализатор в компанията OANDA в Сингапур.

Снимка: iStock

Доларът поевтиня до 4-месечно дъно в четвъртък, след като американската централна банка намекна, че лихвените повишения вероятно са приключили и че предстоят понижения на лихвите през 2024 г.

Слабият долар прави деноминирания в американската валута петрол по-евтин за чуждестранни купувачи.

ОЩЕ: Петролът пое нагоре, подкрепен от нарасналия оптимизъм за търсенето след заседанието на Фед

Същевременно ЕЦБ опроверга очакванията за скорошни понижения на лихвите в четвъртък и потвърди, че те ще останат на рекордния си връх въпреки прогнозите за по-ниска инфлация.

Световното потребление на петрол ще нарасне с 1,1 млн. барела на ден през 2024 г., обяви МАЕ в месечен доклад. Това е ръст със 130 000 барела на ден спрямо предишната прогноза на агенцията, която се позова на подобряването на перспективите пред търсенето в САЩ и по-ниските цени на петрола.

Снимка: iStock

Прогнозата за 2024 г. е под половината спрямо ръста на търсенето от 2,25 млн. барела дневно, прогнозиран от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Слабите икономически данни от Китай, който е вторият по големина потребител на петрол в света, засилват натиска върху цените на петрола през последните седмици.

Публикувани от статистическото бюро на страната данни в петък показаха, че производството в рафинериите през ноември е намаляло до най-ниското си ниво от началото на 2023 г., а натискът върху маржовете върху недържавните рафинерии ги е принудил също да намалят производството. Вялото потребление на дизел е натежало върху търсенето на горива в страната.

Въпреки продължаващите проблеми на имотните пазари в Китай, данните показват още по-добро от очакванията представяне в индустриалното производство и подобряване на продажбите на дребно, което дава известно успокоение на пазарните нагласи на фона на анемичното възстановяване на китайската икономика след COVID.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола продължава да се понижава преди заседанието на Фед за лихвите

Цената на петрола се повиши преди ключовите решения за лихвените проценти

Цената на петрола се покачва заради покупки за стратегическия резерв на САЩ

Цените на петрола вървят към понижение за седма поредна седмица

Цените на петрола са разнопосочни заради опасения за търсенето на Китай и съкращенията на ОПЕК+

Цената на петрола с неясна посока на фона на съкращенията на добива на ОПЕК+

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82243
  • GBP
    1
    2.27435
  • JPY
    100
    1.16892
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички