Цените на петрола продължават в необичайна посока


Цените на петрола продължават в необичайна посока
Снимка: iStock

930

Цените на петрола се покачиха леко във вторник, след като се повишиха през предходната сесия, като инвеститорите подхождат предпазливо преди публикуването на данните за потребителските цени в САЩ, макар че очакваният ръст на търсенето през лятото подкрепи пазара, пише Reuters.

Фючърсите за сорта Брент поскъпнаха с 5 цента, или 0,06% до 86,06 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 6 цента, или 0,07% до 81,69 долара за барел.

И двата сората поскъпнаха с около 3% миналата седмица, отбелязвайки две поредни седмици повишения.

Търсенето на бензин нараства, а запасите от петрол и горива са намалели, тъй като САЩ навлизат в пиковия летен период на потребление.

Снимка: iStock

Очаква се запасите от суров петрол в САЩ да са намалели с 3 млн. барела през седмицата до 21 юни, сочи предварително проучване на Reuters в понеделник. Запасите от бензин също се очаква да са намалели, докато запасите от дестилат вероятно са нараснали миналата седмица.

„Скокът в цените на петрола беше предизвикан от оптимистичната перспектива за търсене и намалените запаси в САЩ. Тъй като Северното полукълбо навлиза в горещо лято и предстоящия сезон на ураганите, очакванията са търсенето да нараства през следващите месеци“, казва независимият пазарен анализатор Тина Тенг.

Все пак инвеститорите са предпазливи относно по-нататъшното увеличение на цените на петрола поради опасения, че относително по-високите лихви ще ограничат растежа на потреблението на гориво чрез забавяне на икономиката.

Тъй като Федералният резерв още се фокусира върху ограничаването на инфлацията, публикуването на ценовия индекс на разходите за лично потребление – предпочитаната от Фед мярка за инфлацията, в петък ще даде повече яснота за лихвите.

Снимка: iStock

„Данните за PCE от САЩ са в центъра на вниманието тази седмица, тъй като те ще дадат улики за решението на Фед за лихвените проценти“, добави Тенг.

Петролът беше подкрепен и от продължаващите украински атаки срещу руската петролна инфраструктура, които биха могли да намалят доставките на суров петрол и гориво.

Съвсем наскоро, на 21 юни, украински дронове удариха четири рафинерии, включително рафинерията в Илски.

ЕС прие пакет от санкции срещу Русия заради войната ѝ в Украйна, в който 27 кораба, включително тези, управлявани от руската държавна корабоплавателна компания Sovcomflot, ще бъдат добавени към списъка на санкционираните.

„Добавяйки към това, пазарът остава на ръба преди изборите в Иран по-късно тази седмица. Един по-твърдолинеен президент може да доведе до по-директни конфронтации със САЩ, Израел и Саудитска Арабия“, заявиха анализатори на ANZ Research в бележка до клиенти.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола поемат в нова посока под натиска на силния долар

Цените на петрола претърпяха обрат, въпреки подобреното търсене

Цената на петрола остават без ясна посока преди данните за запасите в САЩ

Цените на петрола поддържат курса заради увеличените запаси в САЩ

Цените на петрола рязко обърнаха посоката

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82702
  • GBP
    1
    2.31082
  • JPY
    100
    1.13751
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички