Цените на петрола поемат в нова посока под натиска на силния долар


Цените на петрола поемат в нова посока под натиска на силния долар
Снимка: iStock

1743

Цените на петрола се понижават в понеделник, тъй като опасенията, че лихвените проценти в САЩ ще останат по-високи за по-дълъг период от време отново се появиха и повишиха курса на долара, предава Reuters.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 5 цента до 85,19 долара за барел, след като в петък се понижиха с 0,6%. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се търгуват на цена от 80,66 долара за барел, което представлява спад със 7 цента.

„Щатският долар отвори търг тази сутрин и изглежда се повиши след по-добрите данни за PMI в САЩ в петък вечерта и политическите опасения преди изборите във Франция“, заяви Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG.

По-силните зелена валута правят деноминираните в долари стоки, по-малко привлекателни за притежателите на други валути.

Снимка: iStock

Доларовият индекс, който измерва силата на зелените пари спрямо шест основни валути, се повиши в петък и се нарасна леко в понеделник, след като данните за индекса на мениджърите по покупките показаха, че бизнес активността в САЩ е била на 26-месечен връх през юни.

Въпреки това и двата референтни договора за суров петрол поскъпнаха с около 3% през миналата седмица поради признаците на засиленото търсене на петролни продукти в САЩ, най-големият потребител в света, и поради съкращенията на ОПЕК+, които задържаха предлаагнето под контрол.

Запасите от суров петрол в САЩ намаляха, докато търсенето на бензин се уваличи за седма поредна седмица. Потреблението на реактивно гориво пък се върна до нивата от 2019 г.

Снимка: iStock

Анализаторите на ING, водени от Уорън Патерсън, заявиха, че спекулантите също са станали по-конструктивни към петрола през лятото и са увеличили нетните си дълги позиции в ICE Brent.

Геополитическите рискове в Близкия изток от кризата в Газа и нарастването на атаките на украински дронове срещу руски рафинерии също са в основата на цените на петрола.

В Еквадор държавната петролна компания Petroecuador обяви форсмажорни обстоятелства по отношение на тежък суров петрол от Napo за износ след спирането на ключов тръбопровод и петролни кладенци поради проливни дъждове, обявиха източници в петък.

В САЩ броят на действащите нефтени платформи е намалял с 3 до 485 миналата седмица, което е най-ниското им ниво от януари 2022 г., обявиха в доклада си в петък от Baker Hughes.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Цените на петрола претърпяха обрат, въпреки подобреното търсене

Цената на петрола остават без ясна посока преди данните за запасите в САЩ

Цените на петрола поддържат курса заради увеличените запаси в САЩ

Цените на петрола рязко обърнаха посоката

Цените на петрола поемат в неочаквана посока заради търсенето

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82702
  • GBP
    1
    2.31082
  • JPY
    100
    1.13751
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички