Цените на петрола поддържат курса заради увеличените запаси в САЩ


Цените на петрола поддържат курса заради увеличените запаси в САЩ
Снимка: iStock

554

Цените на петрола се задържат стабилни в сряда, докато трейдърите претеглят опасенията за ескалация на конфликт в Европа и Близкия изток с притесненията за търсенето след неочакваното увеличаване на запасите от суров петрол в САЩ, предава Reuters

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брнет поскъпват с 2 цента до 85,35 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate се понижава с 6 цента до 81,51 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с над 1 долар в предходната сесия, след като според руски официални лица и източник от украинското разузнаване украински дрон е предизвикал до пожар на петролен терминал в голямо руско пристанище.

В Близкия изток израелският министър на външните работи Израел Кац предупреди за наближаваща „тотална война“ с ливанската групировка „Хизбула“. Задълбочаването на конфликта в региона увеличава вероятността доставките на суров петрол от ключови производители да бъдат нарушени.

Снимка: iStock

„Пазарните участници се връщат към ценообразуването за потенциалните рискове от прекъсване на доставките в случай на по-широк конфликт, тъй като геополитическото напрежение е изведено на нов фронт между Израел и „Хизбула“, заяви Йоп Джун Ронг, пазарен стратег в IG в Сингапур.

„В близко бъдеще ще е трудно да се стигне до охлаждане на напрежението между двете страни, което може да поддържа цените на петрола високи“, добави той.

Ключови данни от Китай през тази седмица показаха, че промишленото производство през май е изостанало спрямо очакванията, но продажбите на дребно като измерител на потреблението отбелязаха най-бързия си ръст от февруари.

В доклад на ANZ Research от сряда анализаторите заявиха, че по-широкият риск на световните пазари е подкрепил цените на суровия петрол, като смесените икономически данни от САЩ за май са увеличили залозите, че Федералният резерв ще намали лихвите по-скоро, позовавайки се на силното индустриално производство и продажбите на дребно, които леко са се увеличили. 

Снимка: iStock

Представителите на Федералния резерв търсят допълнително потвърждения, че инфлацията в страната се охлажда, докато предпазливо се насочават към едно или две намаления на лихвените проценти до края на тази година.

Намаляването на лихвите би могло да намали разходите по заеми, да стимулира икономическата активност и да повиши потреблението на петрол.

Въпреки това запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 2,264 млн. барела през седмицата, приключила на 14 юни, според пазарни източници, които се позовават на данни на Американския петролен институт от вторник. Анализаторите, анкетирани от Reuters, очакваха намаление на запасите от суров петрол с 2,2 млн. барела.

Запасите от бензин обаче са намалели с 1,077 млн. барела, а тези от дестилати са се увеличили с 538 000 барела. Официалните данни за запасите в САЩ от Администрацията за енергийна информация се очакват по-късно днес.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола рязко обърнаха посоката

Цените на петрола поемат в неочаквана посока заради търсенето

Цените на петрола тръгнаха в неочаквана посока 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82022
  • GBP
    1
    2.30668
  • JPY
    100
    1.12956
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички