Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица се повишава с 0,93 на сто до 2,164 пункта.
Равнището на ИТЦ в началото на годината беше 2,316 пункта, а през първата третина на март достигна пролетния си максимум от 2,480 пункта. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г. Обикновено цените на храните са най-ниски през лятото - и то заради сезонното поевтиняване на плодове и зеленчуци, пише БТА.
Плодовете, чиято цена се следи от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), поевтиняват. Пъпешите губят 3,4 на сто до 1,40 лева за килограм. Спад се отчита и при дините - с 8,3 на сто до 0,77 лева за килограм, при ябълките от внос - с 4 на сто до 1,90 лева. Бананите поскъпват леко - с 1,1 на сто до 2,73 лева за килограм, а лимоните - с 0,7 на сто до 2,93 лева за килограм. Прасковите прибавят 6,7 на сто до 2,72 лева за килограм.
Още: Лукът поскъпва сериозно? Индия наложи 40% износна такса върху зеленчука
При зеленчуците цените и тази седмица се движат разнопосочно. Картофите поскъпват с 3 на сто до 1,37 лв. за килограм, зелето - с 5,4 на сто до 1,18 лева за килограм. Оранжерийните краставици вдигат цената си със 17,9 на сто до 3,09 лева за килограм. Доматите (оранжерийни) поскъпват с 1,7 на сто до 2,42 лева за килограм. Зелените чушки поевтиняват през седмицата с 8,3 на сто до 1,77 лева за килограм, а червените - с 6,8 на сто до 2,34 лева за килограм. Зрелият лук кромид от внос се продава с 1,3 на сто повече до 1,61 лева за килограм. Морковите падат с 5,5 на сто и се търгуват по 1,38 лева за килограм.
Кравето сирене поскъпва с 1,6 на сто до 11,30 лева за килограм, кашкавалът тип "Витоша" - с 1,5 на сто и се продава по 17,42 лева за килограм.
Коментари