Биткойнът достигна най-високото си ниво от края на 2021 година


Биткойнът достигна най-високото си ниво от края на 2021 година
Снимка: iStock

990

Биткойн поскъпна до двегодишен връх във вторник – на фона на признаците, че големи играчи купуват криптовалутата, докато цената на по-малкия ѝ конкурент етер надхвърли 3 200 долара за първи път от 2022 г., предава Reuters.

Биткойнът поскъпна с над 10% за 2 дни, като повишението беше подпомогнато от изявлението на софтуерната компания MicroStrategy, която е инвеститор в криптовалути, че наскоро е закупила около 3 000 биткойна за разходи срещу 155 млн. долара.

В последно време първата и най-голяма криптовалута по пазарна стойност беше подкрепена и от одобрението в САЩ на борсово търгувани фондове (ETF), които позволяват пазарние участници да инвестират в биткойн.

В понеделник обемите на търговия при няколко от фондовете скочиха, а акциите на свързани с криптоиндустрията компании също се оскъпиха, за разлика от нервността на фондовите пазари.

Снимка: iStock

Биткойнът поскъпна до 57 036 долара тази сутрин, което е най-високото ниво от края на 2021 г. Етерът се покачи до 3 275 долара, което е най-високата му стойност от април 2022 г.

„Предлагането е ограничено, но търсенето, което беше отприщено от щатските спот ETF-и, изглежда безмилостно“, казва Джъстин д'Анетан, ръководител на партньорствата за Азия в Keyrock, маркет мейкър на пазарите на дигитални активи.

Биткойнът е повишил стойността си с 32% досега през февруари, насочвайки се към най-големия си едномесечен ръст от януари 2023 г., а инерцията се натрупва отвъд инвестиционната общност.

Сред участниците на пазара нараства очакването за възможното регулаторно одобрение на спот етер ETF, което спомогна за последното покачване на цената.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Биткойнът гони нови рекорди, ето до колко поскъпна

Защо AI и криптовалутите ще удвоят търсенето на електроенергия в следващите 3 години?

Какво очакват трейдърите на криптовалути през 2024 година?

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички