Притеснението на една от най-успешните български компании: Война на Китай с Тайван


Притеснението на една от най-успешните български компании: Война на Китай с Тайван
Снимка: Deutsche Börse AG / Martin Joppen

4939

Най-голямото притеснение за нас в момента е евентуална война между Китай и Тайван, защото тя ще прекъсне веригите за доставки. Няма сериозна фирма в света в момента, която да не разчита на доставки от Китай. Това заяви изпълнителния директор на “Алтерко” АД Димитър Димитров на инвестиционен форум в София.

Форумът беше организиран от независимия фонд за дялов капитал "Импетус Капитал", който инвестира в компании в ранен стадий и етап на растеж с иновативни модели. На него бяха представени три от компаниите, които са постигнали забележим ръст с подкрепата на фонда - "Алтерко", "Таплайн" и "Соусайбър". 

ОЩЕ: Българска компания е сред най-успешно развиващите се интернет доставчици в Индия

Ако някой си мисли, че може да прави чипове и електроника без участието на Китай, жестоко се лъже. Китай е незаменим фактор във веригата на доставки, категоричен беше Димитров.

Димитър Димитров посочи, че "Алтерко" залага на създаването на "умни домове", "умни сгради" и "умни градове". Компанията вече има инсталирани 8 милиона устройства в над 1 милион домакинства по цял свят. Планира се пускането на приложение, което да показва къде по земното кълбо се появява "умен дом", оборудван от "Алтерко".

Най-големият пазар на компанията засега е Германия, като амбицията е да се разшири и присъствието в САЩ. Димитров посочи, че приложението "Shelly", което е техен продукт е истински хит на пазара, защото качеството му не отстъпва на европейските конкуренти, а цената му е съвсем малко по-висока от евтините китайски алтернативи.

"Алтерко" планира да навлезе и на пазара за производство на чипове, като по думите на Димитров това ще стане факт от септември. Това е нова линия на развитие за компанията, която дори е считана за още по-перспективна. А Димитров се похвали, че с досегашния си бизнес компанията прави така, че клиентите ѝ да се превръщат в общност и да общуват интензивно, което пести страшно много от маркетинг.

ОЩЕ: 3 български компании, които покоряват света

Петър Груев от "Таплайн" представи компанията, която е създадена миналата година в Берлин. Целта ѝ е да предлага незабавен капитал на стартиращи компании в рамките на 48 часа. Платформата отдава на стартъпи авансови пари за 6 или 12 месеца спрямо бъдещата стойност на техните приходи и предлага финансиране в размер на до 1 млн. евро. Решението на "Таплайн" позволява бързо развитие на бизнеса на клиентите, предоставя им собствен кредитен рейтинг и безплатно финансово табло за управление, което им дава възможности и да следят различни показатели на своя бизнес ежедневно.

"Насочваме се към бизнеси с абонамент за софтуер с поне 100 хил. евро годишни приходи, 1 година финансова история и стабилен растеж", обясни Груев за критериите при избор на стартъпи.

Красимир Коцев от "Соусайбър" представи компанията за дигитална сигурност, която също вече има клиенти по цял свят. Тя е създадена през 2018 г. и е специализирана в тестване на сигурността на приложения и мрежи и предоставянето на сигурност като услуга  в различни сектори. 

"По време на работа с клиенти бяха набелязани няколко проблема, които не бяха решени до момента,” обясни Коцев. Така се ражда идеята за софтуера Kikimora – продукт за управление на уязвимости. Продуктът дава възможност за предоставяне на централизиран достъп и управление за уязвимости за всяка една компания, потребител на такъв тип услуги, предоставя на лесна опция за интеграция със скенери и решения и изготвя специфични доклади.

Управляващите съдружници в "Импетус Капитал“ Николай Мартинов и Виктор Манев обясниха стратегията на фонда и избора на стартиращи компании, които да бъдат подкрепени.

Това са компании в сектори с двуцифрен ръст на продажбите в глобален мащаб, и като цяло сектори, формиращи над 70% от растежа на българската икономика. Фокусът е върху ранните покупки, доходността и резултата на стартъпите. 

75% от възнаграждението си фондът получава отложено. То се разпределя след реализация на инвестициите. В огромната си част подкрепените компании са български, но има и няколко от Румъния и Гърция.

Николай Мартинов пред Expert.bg: Умения се изграждат, но не можеш да възпиташ ценности чрез една заплата

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички