Испанското правителство е напът да одобри проектозакон, който ще задължи ресторантите да информират клиентите си, че могат да си вземат остатъците от консумираната храна, съобщи вестник El Pais.
Испанските домакинства изхвърлят годишно 1,364 млн. кг хранителни продукти или средно 31 кг на човек, според данните на министерство на селското стопанство, риболова и хранителната промишленост за 2020 г. Сега правителството иска да сложи край на това разточителство.
75% от испанските домакинстват признават, че изхвърлят хранителни продукти. 3/4 от храните, които попадат в кошчетата за боклук, са непреработени продукти. Сред тях най-често се изхвърлят плодове (32,1 на сто), зеленчуци (13,6%), хляб (4,8 на сто) и мляко (4,5%).
За целта правителството ще одобри проектозакон за предотвратяване на разхищението на храна и след това ще го изпрати за одобрение в парламента. Сред мерките, които включва този законопроект, с чиито основни положения El Pais се е запознал, е да се накарат всички участници в хранителната верига да разработят план за предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци. Освен това се предвиждат наказателни мерки за барове, ресторанти или супермаркети, които не спазват разпоредбите.
Санкциите за компаниите, които не спазват този закон, ще са между 2000 и 60 000 евро за сериозни нарушения. Наказание може да бъде наложено, ако например не се дарят остатъците на различни социални инициативи. В случай на рецидив глобата може да достигне 500 000 евро, предава БТА.
Този закон се опитва да постигне една от целите за устойчиво развитие в "Дневен ред 2030 година" на ООН - да намали наполовина глобалните хранителни остатъци на човек от населението. Според министерството Испания ще стане третата страна от ЕС, приела подобна законодателна норма след Франция и Италия. Франция забрани супермаркетите да изхвърлят непродадената храна
Новият закон няма да се прилага за хора, които изхвърлят отпадъци в домовете си. За тях са предвидени информационни кампании.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Коментари