Domino's е поредната западна компания, която смята да напусне руския пазар


Domino's е поредната западна компания, която смята да напусне руския пазар
Снимка: Ford Motor

2708

Компанията, управляваща франчайза на Domino's в Русия, е поредната която обмисля да продаде бизнеса си 10 месеца след началото на войната в Украйна, съобщава BBC.

Компанията DP Eurasia, която притежава франчайза за Domino's в Русия, е една от малкото западни фирми, които още не са спрели услугите си там досега.

Фирмата, листвана на лондонската борса, заяви, че „оценява присъствието си в Русия“. И посочва, че обмисля различни варианти, които могат да включват продажба на нейните руски активи.

DP Eurasia има 171 ресторанта Domino's в Русия, като притежава 68 от обектите, а 103 са франчайз на местни оператори. Освен това компанията управлява франчайза на Domino's в Турция, Азербайджан и Грузия. След 60 години на пазара: Pepsi спира производството си в Русия

В дните след началото на войната в Украйна на 24 февруари DP Eurasia посочи, че е „твърде рано да се определят възможните последици за руския бизнес на групата“.

„Безопасността и благосъстоянието на всички служители и клиенти на групата остават основен приоритет и DP Eurasia е шокирана от конфликта и ефекта, който има върху всички невинни цивилни в региона“, заявиха от фирмата.

Припомняме, че редица западни компании за бързо хранене преустановиха дейността си в Русия след началото на войната.

Какво се случи с другите вериги за бързо хранене? 

McDonald's затвори своите 850 ресторанта, като се позовава на „хуманитарната криза“ и „непредвидимата работна среда“, причинени от войната в Украйна. По-голямата част от веригата беше купена от руския бизнесмен Александър Говор, който ребрандира ресторантите на „Вкусно и точка“ в превод „Вкусно и това е“.

KFC със собственик Yum! Brands, която притежава и Pizza Hut, напусна Русия, като продаде сайтовете си на местни фирми, вече управляващи франчайзи там.

Рапърът и милиардер Тимати купи бизнеса на Starbucks в Русия и го преименува на Stars Coffee, с ново лого, много подобно на оригиналното, с изображение на жена със звезда над главата.

 

 

Restaurant Brands International, притежаващ Burger King, работи в Русия чрез съвместно предприятие. Компанията обясни, че е искала да спре продажбата, но руският франчайз оператор на 800 ресторанта е „отказал“ да ги затвори.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Санкциите върнаха Русия в социализма - липсват основни стоки

На безценица: Западните компании в Русия вече се продават по 10 долара

Западните компании в неравна битка за марките си в Русия

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички