253 приемни семейства са заличени от регистъра за една година


253 приемни семейства са заличени от регистъра за една година
Снимка: iStock/Guliver

1656

Социалните са заличили 253 приемни семейства от регистъра само за година, сочат данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП). Това означава, че средно всеки месец по 21 кандидат-родители губят права да вземат дете за отглеждане.

През първите три тримесечия на 2018 г. от системата са били премахнати по 66 профила, а през последното тримесечие – 55. Така на приемните родители се забранява да отглеждат нуждаещите се деца в дома си, а вече настанените се прехвърлят при други приемни родители, пише "Монитор".

В 60 на сто от случаите причината за заличаване на семействата е доброволното отказване от предоставяне на приемни грижи. Най-честите аргументи били наближаване на пределна възраст, влошено здравословно състояние, развод между родителите или приемане на работа в чужбина, уточняват от АСП. Същевременно около 20% от заличените семейства през месеците април - декември са били премахнати от системата заради лоша грижа, тормоз, насилие или неглижиране на детето. Освен това социалните уточняват, че част от българите, които предоставят приемна грижа, не разбирали същността на услугата или не спазвали клаузи от сключените договори. Редки били случаите, в които заличаването от регистъра, е заради смърт на приемен родител – 4%. Подобен е процентът на семействата, които няколко пъти са отказали да настанят малчуган у тях, заради което са премахнати.

Процесът по утвърждаване на нови родители пък не е никак кратък. Първото необходимо условие е установяване на потребност, набиране на кандидати, кандидатстване, оценка и утвърждаване. Всъщност у нас има 2351 приемни семейства, като само 20 от тях са доброволни, т.е. не им се заплаща за предоставяната услуга. В началото на 2018 г. най-много професионални родители имаше в областите Плевен, Шумен, Варна и Велико Търново. 

2205 хлапета са настанени в 7 доброволни и 1771 професионални семейства. Възнаграждението на „платените родители“ се определя на база на броя настанени подрастващи и размера на минималната работна заплата. За едно дете те получават 765 лв., за две сумата скача на 816 лв., а при три или повече тя е 867 лв. В зависимост от възрастта на подрастващите за осигуряване на храна се изплащат месечни средства, които варират между 75 лв. и 300 лв. За децата с увреждания месечната добавка е в размер на 56,25 лв.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички