Плевнелиев: Рекорден брой румънски компании работят в България


Плевнелиев: Рекорден брой румънски компании работят в България
Снимка: БГНЕС

2292

България и Румъния днес са пример за приятелство и партньорство и дават пример на останалите страни в региона. Историята ни свързва и ни сплотява, но няма да забравим хилядите румънски войници, които загинаха за Освобождението на България по време на Руско-турската война. Винаги ще сме благодарни, че Румъния даде подслон и подкрепа на плеяда български революционери и будители. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на брифинг с румънския му колега Клаус Йоханис, предаде БГНЕС.

Плевнелиев добави, че политическият диалог и икономическите връзки се развиват интензивно на основата на споделените европейски евроатлантически ценности и интерес. Регионалното сътрудничество и интеграцията са важни, а интеграцията с Румъния се случва във всички направления. Тази интеграция е и на политическо и икономическо ниво, културно и общочовешко. Търговско-икономическото сътрудничество отбелязва все по-добри резултати. Румъния вече е сред първите три най-важни външно-търговски партньори заедно с Германия и Италия, подчерта Плевнелиев.

За 2015 г. цифрите са рекордни – достигнахме 3,7 млрд. евро в двустранната търговия с Румъния. Рекорден е броят на компаниите, които работят – в България имаме над 1600 румънски компании. В Румъния има над 1900 български компании, които работят успешно. Интересна е тенденцията и с туристическия обмен – за 2015 г. за първи път румънските туристи вече са първи в класацията. Имаме почти 1 млн. румънски туристи, веднага след това са Гърция, Германия и др. държави. Българските туристи в Румъния надхвърлят вече 330 000, заяви Плевнелиев.

Той отбеляза и че общ приоритет с Румъния са газовите мрежи, който днес е бил препотвърден. Реализацията на Южния газов коридор, на междусистемните връзки със съседни страни са стратегически приоритет и за България, и за Румъния. За България е изключително важен интерконекторът с Румъния. Днес установихме, че проектът се движи в правилната посока и е на финалната права. Ще се радваме в рамките на тази годна проектът да бъде финализиран. Този газов конектор има своята стратегическа роля. Подобряването на свързаността по река Дунав е също изключително важна. Искаме нови мостови връзки, искаме хидроенергийни комплекси на Дунав, искаме още енергийна, пътна, жп инфраструктура и ще работим за това. Искаме България и Румъния заедно да стартираме проекти за вътрешните водни пътища и специално подобряването на корабоплаването по река Дунав, подчерта още Плевнелиев.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички