Според данните в доклад на Института за земеделие и търговска политика (ИЗТП) правилата за търговия, заложени в Трансатлантическото търговско споразумение за партньорство и инвестиции (ТПТИ), ще насърчат „по-евтините индустриални практики“, широко разпространени в Щатите и все по-често срещани в Европа, съобщава Агрозона.
В доклада се посочва още, че ако споразумението стане факт и двата най-големи пазара на месо се синхронизират, това ще доведе до разпространяване на „фабричното фермерство“, а това заплашва да подкопае добрите практики, свързани с производството на храни, от двете страни на Атлантика.
САЩ произвежда 11 млн. тона говеждо месо годишно, което прави страната най-големият производител на този продукт в световен мащаб. Огромните парцели за угояване на животните доминират производството, гласи докладът. Подобни съоръжения могат да поемат до 18 хил. глави добитък едновременно. За сравнение в Европа за огромни се смятат места за хранене с капацитет 200 животни. Освен това щатите са и най-големият износител на свинско месо, като и двата сектора в страната са претърпели промени, преминавайки от семейно към индустриално производство, добавят експертите от ИЗТП.
Коментари