Цените на хранителните стоки през месец май са паднали средно със 7%, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Високият процент се дължи главно на поевтиняването на сезонните плодове и зеленчуци. В сравнение със същото време на миналата година обаче, цените са с 2,2 на сто по-високи.
Само за един месец краставиците са поевтинели с 40%. Цените на българските оранжерийни домати са паднали с 11 на сто. Още по-голямо е поевтиняването при доматите от внос - близо 26%. Цените на зелените салати са паднали наполовина.
Поевтиняват и месото и местните продукти - средно с 2%, както и млякото и млечните продукти. С най-голямо намаление от 4 на сто се продава кашкавалът. Олиото поскъпва с 3,5%, захарта с около процент. При ориза и брашното, промяна няма.
Коментари