Макар че всеки пети българин живее под прага на бедността, у нас всяка година се изхвърля огромно количество годна за консумация храна. Парадокса разкри изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова.
По думите ѝ това е световна тенденция. "Съществува една необяснима за мен диспропорция. Въпреки че се произвежда огромно количество храна, една трета от която никога не се консумира, тя се унищожава, защото е свръхпроизводство, над 800 милиона души по цял свят все още изпитват недостиг на храна и дори хронически гладуват", заяви Миланова пред БНР.
България не прави изключение от общата тенденция, призна тя и посочи, че у нас годишно се изхвърля 670 хиляди тона годна за ядене храна. Тя каза още, че се работи по законови предложения, които да позволят даряването на храна да не се облага с данък.
"Разбираме съображенията на министъра на финансите и неговите опасения, че ако изцяло бъдат освободени даряваните храни от ДДС, това би създало възможности за лоши практики и източване на ДДС като приход в бюджета. По тази причина ние предлагаме два лимита. Единият е свързан с това да бъде освобождавана единствено храна, чийто срок на годност скоро ще настъпи, т.е. тази, която е в риск да бъде бракувана и унищожена, нея да спасим и разпределим сред нуждаещите се хора. Вторият лимит е свързан с това да бъде освободен само определен дял от даренията на дадена компания. Това се отнася за 0,5% от годишния оборот на дарителя", каза още Миланова.
Днес, на 16-и октомври, се отбелязва Международният ден на прехраната.
Коментари