През лятото инспекторите по безопасност на храните проверяват обектите за продажба на сладолед. Това каза д-р Велка Войнова, началник на отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил, предаде "Фокус".
„Сладоледът, който се продава на канти, при него нещата са по-спокойни. Продуктът идва от регистриран обект, а нашата контролна дейност е върху произхода на сладоледа, условията на съхранение и проследяването на температурата в хладилните съоръжения. Там където имаме машини за сладолед, ако той може да се нарече така - по-скоро става въпрос за студен крем, там усилията ни ще бъдат насочени към помещенията където става предварителната подготовка на този сладолед, зареждане на машините, произхода на смесите и измиването на съоръженията. Това е важно”, каза д-р Войнова.
Тя посочи, че сладоледът е рисков продукт. Минусовите температури не унищожават голяма част от патогенните микроорганизми. Те изпадат в едно състояние, при което не се развиват, но съществуват. В тези случаи са много важни температурният режим, почистването и измиването, както и личната хигиена на персонала.
Коментари