След като твърденията на БАН, че хлябът у нас масово се прави от замразени заготовки, предизвикаха оживени полемики, учените излязоха с пояснения.
„Информацията е малко преиначена. Буквално думите ни бяха, че около 22% от хляба е от хлебопекарни смеси и замразени заготовки. Последните са под 0,002%. Става въпрос за скъпи и вкусни хлябове и не е проблем, защото това не е месо”, коментира доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания пред Нова телевизия.
„Замразените продукти в хлебопроизводството са алтернатива на химията, която иначе трябва да бъде вложена в хляба, за да може той да бъде пресен, вкусен и свеж”, обясни Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
Тя поясни, че няма внос на замразени хлебчета, а на заготовка – например замразена или охладена мая.
„Всички пшенични хлябове се произвеждат единствено и само от българска суровина”, каза още Мариана Кукушева.
Коментари