От замразени смеси ли се прави българският хляб?


От замразени смеси ли се прави българският хляб?
Снимка: Getty Images

2604

След като твърденията на БАН, че хлябът у нас масово се прави от замразени заготовки, предизвикаха оживени полемики, учените излязоха с пояснения.

„Информацията е малко преиначена. Буквално думите ни бяха, че около 22% от хляба е от хлебопекарни смеси и замразени заготовки. Последните са под 0,002%. Става въпрос за скъпи и вкусни хлябове и не е проблем, защото това не е месо”, коментира доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания пред Нова телевизия.

„Замразените продукти в хлебопроизводството са алтернатива на химията, която иначе трябва да бъде вложена в хляба, за да може той да бъде пресен, вкусен и свеж”, обясни Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Тя поясни, че няма внос на замразени хлебчета, а на заготовка – например замразена или охладена мая.

„Всички пшенични хлябове се произвеждат единствено и само от българска суровина”, каза още Мариана Кукушева.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.85809
  • GBP
    1
    2.3487
  • JPY
    100
    1.20337
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички