Наскоро здравното министерство излезе с нова идея - върху вредните храни да бъде наложен данък от 10 на сто. Предложението вече събира коментари.
„Не съм икономист, но смятам, че трябва да има такъв данък”, каза проф. д-р Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика, пред Нова тв.
„Покачването на данъците и специално въвеждане на акциз на храните, които са с риск за човешкото здраве, е добра идея, но в бизнеса буди съмнение, тъй като покачването на данъците води до покачване на сивия сектор”, каза от своя страна Мариана Кукушева, председател на Асоциацията на глебопроизводителите и сладкарите.
Тя даде пример с повишаването на акциза в тютюневия сектор и на алкохола, което не е довело до по-висока събираемост и не е ограничило сивия пазар на тези изделия.
Според нея има друга формула. „Нашето предложение е да се деференцира ДДС ставката на полезните храни”, заяви Кукушева и уточни, че така цената на полезните храни ще падне.
По думите на проф. Байкова начина да се намали консумацията на вредни храни е да се увеличат цените им.
Коментари