Новото етикетиране ще ни показва вредните вещества в продуктите


Новото етикетиране ще ни показва вредните вещества в продуктите
Снимка: Getty Images / Guliver

2784

Новият препоръчителен стил за брандиране на храните „Светофарни етикети“ ще ни ориентира за количеството вредни вещества, които се съдържат в продукта. Това каза пред председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

„Това е един иновативен модел за оценка на хранителните качества на определени продукти, които големи компании смятат да брандират по този нов начин с трите цвята на светофара - зелено, жълто и червено и за това е сравнението него. По този начин ще се обозначават съставките и тяхното съотношение в различните продукти, когато говорим за сол, захар и мазнини, в зависимост от това дали са в оптималната консистенция за дневния прием или в някаква степен я надвишават. Знаете, че в днешно време е ясно за човешкия организъм, кои са оптималните количества, от тези вещества, които в прекомерна доза, могат да бъдат вредни. Целта тук е да се покаже на хората по нагледно и по-лесно за възприятие в даден продукт, какво всъщност е съотношението", коментира Маргаритов пред "Фокус".

Той уточни, че това е добре за младите хора и деца, защото така по-лесно ще могат да се ориентират.

Допълни още, че в момента по-малко се замисляме за съдържанието на хранителните продукти, а с новото брандиране се очаква да се замислим повече за избора, който правим.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.85809
  • GBP
    1
    2.3487
  • JPY
    100
    1.20337
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички