„Инкубационният период при яйцата, заразени със салмонела, е от 2-3 часа до 2-3 дни”, заяви Йордан Попов, гастроентеролог във ВМА. Той посъветва хората, които са яли от заразените яйца, задължително да си направят изследване.
Един от съветите на специалиста е яйцата да се измият добре преди употреба.
„В различните лаборатории има тестове, с които може да се установи дали някой има салмонела, дори и да няма симптоми”, допълни лекарят пред bTV.
По думите му не може да се разбере дали храната е със салмонела, тъй като тя не променя вкусовите си качества.
Симптомите при салмонела са гадене, повръщане и диария, както и болки в корема. При децата има увеличен ритъм на изхождане и температура. „Салмонелата минава и сама, без лечение. Не се препоръчва прилагане на антибиотици, дават се само на децата”, добави експертът.
Лекарят посъветва също така заразените яйца да не се държат заедно с другата храна, тъй като могат да я заразят.
Коментари