Всички са склонни да нарушават правилата, ако открият възможност за това. Така изптлнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев коментира дали малките магазини или големите са по-склонни да нарушават правилата, свързани с безопасността на храните.
Той съветва потребителите да внимават, като следят етикетите на стоките.
По данни на агенцията най-честите нарушения, свързани с имитацията на храните, са при сиренето, като немлечен продукт се представя за такъв. При последните проверки на агенцията обаче е установен много малък брой нарушения, пише "Труд".
Вече не се констатирали имитиращи продукти, които не са обозначени, в хотелите, предлагащи ол инклузив, или те били рядкост. На въпрос как при хранене от този тип в един хотел би трябвало да се уведоми потребителят, ако му се предлага имитация, Илиев казва: "За ол инклузива е доста сложно. Самата цена подсказва какво се предлага."
Проверките на агенцията в летните курорти са показали, че силно са намалели нарушенията. Това се доказвало и от факта, че нямало масови случаи на хранително отравяне вече.
Предстоят проверки и в зимните курорти от декември, съобщава Илиев.
Коментари