Потребителите да купуват български козунаци за Великден, посъветва Марияна Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя подчерта, че когато хората избират козунак, е важно да четат съдържанието на етикета.
„Изберете продукция, която е опакована, на която има посочен производител и съдържание на козунака. Притесняваме се, че сивият сектор не опакова своите изделия, а обикновено се опитва да ги продаде през нерегламентирани малки търговски обекти, така че да изглеждат като току-що приготвени. Козунакът по своему като изделие не крие риск за здравето, но понеже е хляб, който даряваме, освен че вкусваме, е добре да бъде качествен“, обясни Кукушева пред "Фокус".
Тя коментира още, че в новия Закон за храните се предвижда по-голямо участие на браншовите организации в контрола на производството. По думите ѝ това е важно, тъй като така ще се гарантира прозрачност и качество.
"За пръв път се създава и консултативен съвет, който да засили ролята на бранша и който ще гарантира пълна прозрачност на целия процес на производство на храната", каза още Кукушева.
Коментари