Няма причина хлябът в страната да поскъпне, ако цената на пшеницата е основен и определящ фактор. Това каза Ангел Вукодинов, председател на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, пред "Фокус".
По думите му цената на хляба е такава, каквато я направят пазарните фактори.
„България използва от 20 до 25% от производството за вътрешния пазар, докато останалите количества се изнасят. България потребява за хляб по малко от 1 милион тона пшеница. При всички положения, дори и само половината от пшеницата да е с добро качество, няма никакви проблеми за вътрешния баланс. В Пловдивския регион зърнопроизводителите работят за вътрешния пазар, докато в Северна България отглеждат повече фуражна пшеница, защото са ориентирани към експорта”, коментира Ангел Вукодинов.
Той каза още, че на територията на страната има достатъчно качествена пшеница.
Коментари