По-добри резултати от вторите проверки на качеството на млякото отчитат от Българска агенция по безопасност на храните.
Фермите, произвеждащи мляко, са взели под внимание констатациите на БАБХ от първите проверки и вече отчитат по-добри резултати. Това обяви по време на брифинг след среща с представители на млекопроизводителите изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев.
Той не се ангажира с числа, тъй като било необходимо да се вземат определен брой проби. Директорът на БАБХ заяви, че се проверяват ферми с най-малко от 50 крави нагоре. Ние сме поели ангажимент пред ЕК да не допускаме на пазара некачествено мляко, заяви той.
Дамян Илиев заяви, че се очаква нова наредба по отношение на категоризацията на фермите. Освен това председателят на БАБХ обясни, че не е вярна информацията, че 2/3 от българското сирене се прави с продукти, имитиращи мляко.
Той обясни, че на фирмите, при които е установено некачествено мляко, ще имат 3 месеца, за да се поправят, предаде КРОСС.
Дамян Илиев заяви, че млякото, което е възможно да бъде допуснато да се прави сирене с него, е с 60 дни зреене. Относно наличието на растителни мазнини, от взети 400 проби, само при 6 има установени нарушения.
Коментари