Ден преди Гергьовден цената на агнешкото месо е между 12 и 15 лв. за килограм. Това съобщи Бисер Чилингиров, председател на УС на Националната овцевъдна асоциация, пред БГНЕС.
Чилингиров поясни, че цените са били такива и миналата година. Според него те са приемливи. По негови данни няма недостиг на агнешко месо, но количествата са почти изчерпани. Най-вкусните агнета, които са около 25 кг, вече са изкупени.
"Апелирам да се купува българско агнешко месо и потребителите да изискват документи в магазините, където да пише произхода на кланицата и фермата. Най-хубаво е да се купува от фермата", съветва овцевъдът.
Той сигнализира за друг казус, а именно, че се наблюдава тенденция да се отказва купуването на овче мляко или, ако се купува е много малко и на занижена цена. "Отказва се овче мляко, което е парадоксално, защото то се търси най-много на европейския пазар. Овцевъдите искаме да произвеждаме продукция, която да се увеличава и изнася", поясни Чилингиров.
"Сега 25% от стоката се изнася и 75% се внася. Алармираме да бъдат прецизирани субсидиите на животинските сектори. Нека не превръщаме българския животновъд в навечерието на празника в африканец, който не знае какво прави", добави той.
Коментари