В процедура на обществено обсъждане са четири наредби, които пряко засягат производството и качеството на млечните храни и трябва да доведат до възможност потребителят лесно да се ориентира от какво е произведено това, което си купува.
Повече от 90% от млечните продукти, предлагани в заведенията за хранене, са имитиращи и със съмнителен произход. Това заяви Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България пред националното радио.
Той коментира и начина за превенция.
"С новата наредба аналогови продукти, които имитират млечните продукти, могат да бъдат продавани на крайния потребител единствено в крайна опаковка от производител. Ако това нещо, което е заложено в наредбата, успее да се реализира, изключва по всякакъв начин консумацията на аналогови продукти в заведенията", заяви Присадашки.
Според него за да бъдат ефективни проверките на Агенцията по храните, те трябва да се извършват от екипи от други населени места, за да не бъдат разпознаваеми от нарушителите.
Коментари