Сиренето и кашкавалът в България да се правят само от сурово мляко и да спре производството на имитиращи продукти. Зад това предложение застанаха от Асоциацията на млекопреработвателите в България.
Председателят на асоциацията Димитър Зоров заедно с трима негови колеги настояха Българската агенция за безопасност на храните (БАБ) да влезе в ролята си на главен, безпристрастен и обективен контролиращ орган, който да извършва проверките на продуктите в търговските обекти, а не в мандрите, където в повечето случаи те са предизвестени.
Млекопреработвателите отрекоха да имат сключен картел помежду за изкупуването на суровината с аргумента, че са общо 240 на брой и това е невъзможно. Освен това изкупната цена за литър сурово краве мляко е с марж от 40 до 60 ст. на литър, съобщава "Дарик".
Според производители в момента на пазара истинските сирене и кашкавал са 40 на сто, а останалите 60 на сто са имитиращи продукти, произвеждани от 10 фирми. От асоциацията настояват за засилен и справедлив контрол без политическа намеса, а некоректните предприятия да бъдат дори затваряни.
Към МЗХ и БАБХ те отправиха апел за по-сериозен и задълбочен контрол, вместо безсмислени и предизвестени проверки.
Коментари