Според Фандъкова въздухът в София става по-чист


Според Фандъкова въздухът в София става по-чист
Снимка: Getty Images / Guliver

2541

Тенденцията е за продължаващо намаляване на вредните вещества във въздуха от 2011 година насам. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на конференцията за качеството на въздуха – SOFAIR.

„За Столична община качеството въздуха е приоритет. Затова на първо място за нас са решаването на проблемите с въздуха и комуникацията с всички граждани и институции по въпроса. През последните години това е заложено като приоритет в работата на Общината и в тази посока предприети са мерки за намаляване на вредните емисии”, обясни Фандъкова.

Като една от мерките в посока подобряване качеството на въздуха кметът на София посочи новите автобуси и метрото. 75 000 тона вредни емисии са спестени годишно след построяването на втората линия метро. А с изграждането на третата линия се очаква да бъдат спестени годишно 50 000 тона вредни емисии.

90% от автобусния парк е подменен, закупуват се нови рециклирани трамваи, каза още Фандъкова. Подготвяме процедура за модернизация на трамвайните линии и закупуване на 13 нови трамвая, каза още тя. По думите ѝ автобусният транспорт има своето място в града въпреки развитието на електротранспорта. Над 50% от парка е подменен и е взето окончателно решение миналата година от Столична община и Столичния общински съвет да се приключи със закупуването на дизелови автобуси – това са усилия в посока закупуване на автобуси на газ. Подготвя се процедура за закупуването на 20 електробуса, допълни Фандъкова.

Като друга мярка за подобряването качеството на въздуха, Фандъкова посочи разширяването на мрежата за зелената система. По думите ѝ голямото предизвикателство е намаляването на финните прахови частици. През лятото те са били минимални, но през зимата се очаква показателите на тези частици да се повишат.

От пролетта Столична община работи по изпълнение на програмата за подобряване качеството на въздуха с хоризонт 2020 година. От началото на следващата година ще се изработва следваща програма в тази посока. По отношение на намаляването емисиите от битовете горене – има разработени проекти, каза още Фандъкова. По думите ѝ обаче част от мерките се непопулярни, защото те засягат гражданите и навиците им.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички